Ослобађање скупо као тв претплата!

Тек хиљаду грађана досад остварило право да не плаћа накнаду за јавне сервисе. Новац за потребне документе готово достиже „цену“ годишње таксе

dru-RACUN_620x0

КАКО би били ослобођени плаћања ТВ таксе, грађани који на то имају право треба да плате мало мање него што би их коштала годишња накнада за гледање јавних сервиса! Да би се решио плаћања таксе у викендици или кући коју нико не користи, власник мора да прибави власнички лист из катастра, оверену изјаву у суду или код нотара и плати најмање 1.400 динара, а цена годишње таксе је 1.800 динара.

Како су износ и начин наплате таксе и финансирање јавних сервиса законом уређени само за ову годину, врло је могуће да ће догодине морати да понове исту процедуру. Да ли због компликоване процедуре или због цене докумената које треба да доставе, тек хиљаду власника бројила остварило је ову повластицу, иако су наплата па и процедура ослобађања почели од Нове године.

А пре само пола године, директор јавног сервиса Драган Бујошевић изјавио је да очекује да ће плаћања таксе, по разним основама, бити ослобођено између 500.000 и 600.000 грађана. Око 650.000 од укупно 2,8 милиона власника бројила раније није морало да плаћа претплату, која је у међувремену укинута.

Подаци РТС достављени „Новостима“ кажу да је поднето око 80.000 захтева за ослобађање плаћања, према различитим основима.

– На основу узорка констатовано је да око 80 одсто поднетих захтева нема приложену одговарајућу документацију неопходну за одлучивање по захтеву, те је у току поступак за уређење документације – кажу у РТС. – Имајући у виду сложеност поступка ослобађања који се спроводи у складу са Законом о управом поступку, до сада је од обавезе плаћања таксе ослобођено више од хиљаду корисника мерила електричне енергије.

А право да буду ослобођени плаћања имају стопроцентни инвалиди, али само ако се струја плаћа на њихово име. Исто важи и за кориснике надокнаде за туђу негу и помоћ, особе трајно оштећеног вида и слуха, кориснике социјалне помоћи и пензионере са пензијом мањом од 14.000 динара. Власници више бројила могу да буду ослобођени плаћања за објекте у којима годишње троше мање од 300 киловата и у којима не станују. Њима је потребно да донесу власнички лист, који кошта око 1.100 динара и оверену изјаву да не станују на тој адреси. Њена овера код нотара плаћа се 360 динара ако је један власник, а што је више власника расте и цена изјаве.

– На шалтеру дистрибуције у Нишу рекли су ми да ми треба око 2.000 динара да бих одјавила плаћање телевизије и упутили ме на РТС – каже Стана Јовановић, која живи у Нишу, а у Гаџином Хану има стан у којем нико не борави. – Објаснили су ми да прибавим потпис станара зграде који ће посведочити да ја ту не живим, па да то оверим. Када видим колико то све кошта, најбоље ми је да одустанем. Таксу макар плаћам на рате, а ово бих морала све одједном.

Она се жали и на то што, ако не плати таксу, не може да оствари попуст на рачун за струју.

А Милена Пајовић из Ћуприје јавила се редакцији „Новости“ са питањем ко је одредио овако сложену процедуру за ослобађање плаћања.

– Имам кућу у селу у којој годинама није потрошен ни киловат. Не знам зашто онда рачун за струју, на коме се то јасно види, није довољан доказ да ту нико не станује, већ морам да доказујем силним документима? – пита се Милена Пајовић.

Податке о власницима бројила који су испунили услове за ослобађање од ове таксе, РТС шаље Електропривреди Србије, која им ову ставку скида са рачуна. Свима који остваре ово право биће враћен новац за месеце у којима су плаћали по 150 динара.

БРОЈКЕ

* 1.400 динара за ослобађање од таксе

* 1.800 динара је износ годишње таксе за јавни сервис

ИЗВОР – НОВОСТИ