Washington Post: Трамп говори да је Путин већи лидер од Обаме, а то мисли и – већина у САД

Амерички дневни лист Washington Post уопште није наклоњен кандидату републиканске партије за председника САД, а управо је објавио: „Демократе критикују Доналда Трампа за оно што говори о руском лидеру Владимиру Путину, али не узимају у обзир да је већина грађана САД сагласна са тим његовим изјавама“.

Исти лист чак наглашава: Трампове тврдње да је Путин јак лидер и да је на том плану знатно изнад председника САД Барака Обаме изазивају узнемиреност чак и међу републиканцима, али су потпуно у складу са резултатима социолошких истраживања.

Washington Post наводи да је Quinnipiac University 2014-те направио анкету чијим учесницима је било предложено да оцене „изражене лидерске квалитете“ Путина и Обаме. А та анкета је показала да 57 одсто Американаца такво лидерство види код руског председика, а код Обаме – само 49 одсто.

Прошле године је сличну анкету организовао телеканал Fox News – опет се Обама нашао иза Путина. „Јаким иодлучним лидером“ шефа Беле куће тад је сматрало 32% Американаца, а Путина – 46%!

Упркос свему, Washington Post процењује да Трампове изјаве о „Путину лидеру“ морају изазивати страховања зато што „учвршћују Путинов статус светског лидера“.

Трамп је у својој последњој изјави – у интервјуу телеканалу AMSNBC – истакао: „Путин је у многој већој мери лидер него што је лидер наш председник. Наша земља је у расколу“.

Кандидаткиња Демократске партије за председника САД – Хилари Клинтон – не крије да је разочарана тиме што Трамп позитивно говори о Путину.

Извор: Факти