Додик у Бањалуци позвао студенте да о Српској говоре као о „држави“

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је тај босанско-херцеговачки ентитет не спроводи сецесију из БиХ, али да РС треба да ради на јачању своје самосталности.

Додик је рекао да се „не сме ни помислити“ да се на јачању самосталности РС ради кроз оружане побуне или сличан начин.

„Кључно питање самосталности мора да се креће кроз политичке одлуке да се то деси, стварањем услова, економских, политичких, изучавањем кретања у свету на начин како би се то могло десити“, рекао је Додик обраћајући се студентима на новооснованом Факултету безбедносних наука у Бањалуци.

Он је студентима препоручио да за Републику Српску користе термин „држава“, оценивши да РС „јесте држава“, осим што нема међународно признање и није чланица УН-а.

За БиХ је рекао да је државна заједница.

Председник РС је истакао да српски народ не може да рачуна на Оружане снаге БиХ као на своје оружане снаге, иако су у њима и Срби, додавши да од ОС БиХ покушавају да направе оружане снаге NATO-а.

Према његовим речима, због тог циља је „смишљена прича како би се РС отеле касарне“.

Додик је поново упутио оштре критике на рачун високих представника у БиХ, али је казао да није „није авантуриста у политичким односима“.

„Можда сам храбар када изађем и кажем ‘биће референдума’ да бих наше људе овде и, на неки начин, сам себе охрабрио… У овом тренутку кажемо – вратите нам изворне надлежности, оно што РС припада по Уставу. Ми ћемо рећи да у тој Босни можемо да егзистирамо. Ако нам то не дате и ако нас покушавате још више деградирати, одбрамбени механизам је право на изјашњавање о свом начину живота“, нагласио је он.

Додик је казао да је безбедносна ситуација у РС стабилна, мада, како је навео, постоје одређени изазови и процене да на њеној територији има више од стотину радикалних исламистичких група.

„Република Српска у безбедносном смислу има штету што се налази у БиХ. Међутим, ресурси које имамо су довољни да се супротставимо свим безбедносним изазовима“, рекао је Додик.

Он је на ФБН-у данас одржао предавање „Безбедносни изазови у Републици Српској и региону“.

Према његовим речима, значајан број грађана БиХ је отишао да ратује на страна ратишта на страни Исламске државе.

Додик је оценио да се прича о Исламској држави може наћи у „Исламској декларацији“, коју је написао некадашњи муслимански лидер Алија Изетбеговић.

„Многи терористички чинови у свету имају значајну повезницу са БиХ, односно бошњачком политичком и безбедносном структуром. У БиХ је током последњег ратног сукоба ушло више од 4.000 муџахедина, што довољно говори о свему“, рекао је Додик.

Бета