Данас ванредни парламентарни избори на Косову

На Косову се данас одржавају ванредни парламентарни избори, на којима учествује 26 политичких субјеката, од којих је пет српских.

Политичке странке и коалиције које учествују на изборима, током предизборне кампање представиле су политичке програме углавном засноване на економским темама.

Теме програма су и три „велика питања“, која су била повод за изгласавање неповерења Влади на чијем челу је био Иса Мустафа питање демаркације границе с Црном Гором, формирања Заједнице српских општина, као и трансформација Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова.

Председник Косова Хашим Тачи је у суботу позвао градјане да изадју на изборе и захвалио Централној изборној комисији Косова (ЦИК), Полицији Косова, ОЕБС-у, медијима, цивилном друштву и медјународним посматрачима и представницима амбасада који су ангажоване у изборном процесу.

Како је саопштио његов кабинет, Тачи се у петак састао с представницима земаља „Велике петорке“ САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије, и са шефицом канцеларије ЕУ. Рекао им је да је сигуран да ће избори протећи добро, међутим, „остаје забринутост због застрашивања и претњи“ „експонената државе Србије“ српским грађанима на Косову.

Председник Косова је раније оценио да ће Косово после избора имати „прозападну, мултиетничку и стабилну Владу која ће наставити са реформама у свим секторима“ независно од тога ко ће победити.

Политички аналитичар Бељуљ Бећај је оценио да је током предизборне кампање највећа коалиција у којој су Демократска партија Косова (ДПК), Алијанса за будућност Косова, Инцијатива за Косово и десетак мањих странака, истицала своје потенцијале у односу на, како су говорили, „неодлучност и неспремност“ водја коалиције у којој су Демократски савез Косова (ДСК), Алијанса ново Косово (АНК) и Алтернатива, док су Покре Самоопредељење оптуживали за непризнавање симбола Косова.Бећај сматра да коалиција ДСК, АНК и Алтернатива као главног кривца за неуспехе Косова сматра ДПК, док је Самоопределење кампању засновало на чврстини својих ставова.

Председник Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи изјавио је ове недеље да ће после данашњих избора доћи до уједињења северног и јужног дела Косовске Митровице, док је кандидат за премијера коалиције окупљене око ДСК, Рамуш Харадинај изјавио је да ће се „након победе на изборима“ залагати за економски развој, владавину права и укључивање САД у дијалог са Србијом.

На данашњим изборима ће се српски кандидати за посланике на пет листа борити за 10 од 120 места у Скупштини Косова.

Влада и председник Србије подржавају искључиво Српску листу, јер ће, како су оценили, људи окупљени око ње једини штити интересе Срба и Србије након избора. Српска листа залагаће се за очување српских институција на Косову, неће дозволити да се формира Војска Косова, бориће се за формирање Заједнице српских општина, и за очување угрожених права Срба.

Чланица Председништва Српске напредне странке и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић саопштила је ове недеље да је од огромне важности да на изборима на Косову Срби буду јединствени. Михајловић је рекла да треба да се изаберу они који ће уз помоћ Београда, а не власти у Приштини, на најбољи начин штитити њихове интересе, а по њено мишљењу то је глас за Српску листу.

„Кога ће Албанци изабрати, да ли желе да их води ратни злочинац Рамуш Харадинај, трговац органима Хашим Тачи или неки трећи припадник терористичке ОВК, то је њихова слика. Али то ће бити слика и оних чију подршку уживају. Србе на Косову никад неће представљати злочинци и криминалци“, навела је Михајловић.

Поред Српске листе, на гласачком листићу биће и Самостална либерална странка Слободана Петровића, Партија косовских Срба коју је недавно основао бивши шеф Српске листе Александар Јаблановић, Прогресивна демократска странка Ненада Рашића, Српски патриотски савез, док је Напредна снага Косова која је као шеста била пријављена ЦИК, одустала од избора, да се гласови Срба не би расипали.

По подацима Централне изборне комисије (ЦИК) Косова данас ће од 7.00 до 19.00 сати на 889 бирачких места моћи да гласа око 1,8 милиона градјана уписаних у бирачки списак. По речима српског представника у ЦИК, Ненада Рикала, право гласа има око 100.000 Срба.

Током предизборна кампање на северу Косова било је неколико инцидената. Амбасадори САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије су у петак поново изразили забринутост због притисака на Србе током кампање да гласају за одредјене кандидате.

ЦИК је акредитовао 4.887 домаћих и медјународних посматрача и представника политичких странака које учествују на изборима.

Полиција Косова је посебном уредбом утврдила мере за обезбедјивање мира и сигурности свих градјана, као и одржавања јавног реда и мира пре, током и после гласања. Државно тужилаштво Косова је саопштило да ће бити дежурно више од 100 тужилаца који ће реаговати на евентуалне пријаве полиције или с гласачких места.

Beta