НОВИ УДАР НА ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Шиптари не одустају у намери да отму српску светињу!

Најновији потези које шиптарске власти предузимају против манастира Високи Дечани имају за циљ да српској светињи одузму макар половину њеног поседа.

Албански медији на Косову пустили су као ударну вест информацију да манастир Дечани имају неизмирена дуговања према регионалној компанији за наводњавање “Бели Дрин”, иако је добро познато да су манастири ослобођени од плаћања услуга за воду.

Они су тако српску светињу оптужили да за значајну количину воде не плаћа ни динар и запретили речима да ће цео случај завршити на суду.

Овде се албански безобразлук наравно не зауставља, већ су тако у својим медијима изнели информацију да села у околини манастира не могу да користе речну воду све док она пролази кроз манастирско двориште.

Поставља се питање да ли ће Албанци сада можда због оваквих навода тражити рушење Дечана како би та села могла да користе речну воду која је у албанским медијима наједном постал проблем.

Ипак једно је јасно, ово је још један у низу покушаја самопроглашене државе Косово да покуша да отме и уништи једну од најзначајнијих српских светиња.

Подсетимо, ово није први покушај отимања Високих Дечана. Власти у Приштини су крајем маја покренуле агресивну промотивну кампању промоције „Косова“, а како би привукли стране туристе да им дођу у посету и у договору са иностраним издавачима, штампали карте на које су ставили ни мање ни више него српски манастир Високе Дечане. Иначе, покушаји отимања српске светиње трају од завршетка рата 1999. године.

Косовска општина Дечани, која се скрива иза две албанске фирме, покушава нашем манастиру да одузме 50 одсто имовине, а ка том циљу усмерени су и последњи протести које је „Удружење историчара Косова“ организовало пре неколико дана. „Врховни суд Косова“ 2008. године пресудио је у корист манастира, али одлука није извршена због претњи једној судији из судског већа.

Игуман Сава Јањић тада је објаснио да је потом отпочео нови процес пред „Врховним судом Косова“, који је 2012. године поново пресудио у корист светиње и признао јој право на имовину. Он је нагласио да је судски процес који је од 2008. до 2015. године био у „Врховном суду“, уз мноштво валидних докумената, заправо врло компетентан.

– Једино што смо могли јесте да се жалимо „Уставном суду“ да процени колико је одлука „Врховног суда“ валидна, јер је он по одлуци судског већа испао мање надлежан од локалног суда у Дечанима. „Уставни суд Косова“ недавно је донео одлуку којом се привремено суспендује извршење одлуке Апелационог суда – објашњава игуман Јањић наставак судског процеса.

pravda.rs