Кофеин за бољу физичку способност

Kофеин поспешује физичке способности, али стручњаци и тренери дуго времена саветовали су такмичарима да се суздрже од ове супстанце која је саставни део кафе и појединих напитака, због могућности да постану „зависни“ од кофеина, чиме се смањује његов ефекат.

Због тога многи такмичари нису пили кафу недељама пре спортског догађаја, како би кофеин имао пун ефекат на сам дан такмичења. Међутим, како пише „Њујорк тајмс”, ново истраживање показало је да кофеин делује на организам, без обзира на то да ли се уноси у организам редовно или не.

Кофеин је супстанца која утиче на будност и покреће активности у организму, због чега милиони људи на планети дан почињу уз јутарњу кафу. Многе студије потврдиле су да кофеин има позитивно дејство код спортиста, јер олакшава мишићима да користе масне ћелије које су извор енергије.

С обзиром на то и да повећава будност, утиче и на лакше подношење напорног вежбања. Уз то, кофеин није забрањено средство, па добро дође учесницима такмичења да савладају физички напор.

Ново истраживање објављено у „Журналу примењене физиологије” указује да количина попијених кафа и других напитака који садрже кофеин ипак не утиче на смањивање његових позитивних ефеката на организам. Бруно Гуалано, професор физиологије и исхране на универзитету у бразилском Сао Паулу, и сам велики љубитељ кафе, са својим колегама тестирао је 40 бициклиста који учествују на такмичењу.

На основу добијених информација о броју попијених кафа и других пића са кофеином, бициклисти су сврстани у групе. Навике су им остале исте, али пре такмичења даване су им таблете кофеина од 400 милиграма (колико садрже четири шоље кафе) или плацеба, с тим да они нису знали шта добијају. Резултати после такмичења показали су да су најуспешнији били они који су добијали пилуле кофеина – возили су за 3,3 одсто брже од оних који нису узимали пилуле кофеина, и 2,2 процента брже од оних који су примали плацебо.

Интересантно је да су бициклисти који су добијали кофеин постизали боље резултате без обзира на то да ли су спадали у категорију „зависника” од кафе или оних којима је довољна и једна шољица дневно.

Ипак, ово истраживање обухватило је младиће који немају проблем са вишком килограма. Питање је да ли би жене или мушкарци који су у слабијој физичкој кондицији исто реаговали на кофеин, наводи професор Гуалано.

Велике дозе кофеина могу изазвати озбиљне здравствене проблеме – од главобоље до срчаних и стомачних тегоба. Због тога стручњаци који су спровели истраживање саветују свима који желе да побољшају своју физичку спремност користећи кофеин, да то чине са малим дозама – једна шољица кафе пре вежбања може да буде сасвим довољна за бољу покретљивост мишића.

politika.rs / foto: pixabay.com