Србија добија још један ветропарк

Србија ће до краја године добити још један ветропарк снаге осам мегавата. Ради се о ветротурбини „Малибунар“ код Алибунара који гради белгијска компанија „Елисио“. У овој фирми су најавили наставак инвестиције, односно изградњу још 21 ветрењаче укупне снаге 42 мегавата.

У току је монтажа последње турбине ветропарака „Малибунар“ у околини Алибунара и то је први од два пројекта које у Србији реализује белгијска фирма Елицио на чијем се развоју кренуло пре 7 година.

Ветропарк „Малибунар“ има 4 турбине укупног капацитета 8 мегавата. Обезбедјено је комплетно инвестирање. Вредност пројекта је 14 милиона еура од којих је 9,8 милиона из комерцијалних кредита. Годишња производња у овом ветропарку биће око 25.000 мегавата, што је еквивалент за снабдевање струјом 7.200 домаћинстава, каже Петер Годерис, директор за операције и изградњу компаније Елицио.

Први киловати струје у фази теститања из ових ветрењача почеће да се производе у новембру, а са редовном производњом за потрошњу кренуће се у фебруару наредне године. У медјувремену, интензивније ће се наставити започети послови на реализацији другог пројекта, односно ветропарка „Алибунар“ који ће се наслањати на овај који је у завршној фази.

Ветропарк „Алибунар“ састојаће се од 21 турбине укупног капацитета 42 мегавата. Обезбедили смо финсирање. Вредност је 80 милиона евура, од тога 18,1 милион је обезбедјено од светске банке, 40 милиона еура из кредита комерцијалних банака и 20 милиона је обезбедила фирма из својих средстава као инвеститор, каже Данијела Исаиловић, менеџер за корпоративне комуникације.

По завршетку оба пројекта , за које је требало 7 година да се прибави потребна документација и обезбеде потребне дозволе, овде ће бити 25 ветрењча укуопне снаге 50 мегавата.

Доношењем закона о енергетици 2014. а нарочито прошле године када је на предлог министарства рударства и енергетике Влада Србије усвојила уредбе које регулишу област обновљивих извора енергије и унапредила их ове године, добили смо законски оквиру и то је разлог што је пројкат сада заживео,каже Данијела Исаиловић.

Пројекат се реализује уз добру сарадњу са покрајинским секретаријатом за енергетику, министарством за енегетику и ЕПС-ом, истичу у фирми Елицио.

У надлежном министраству кажу да бновљиви извори немају алтернативу и да су без икакве дилеме будућност. Србија би до 2020. године требало да има 600 мегавата струје из обновљивих извора енергије, при чему је предвиђено да се 500 мегавата обезбеди управо из енергије ветра, а 100 мегавата из хидро сектора и биомасе.

rtv.rs/foto: morguefile.com