Чачак: Све школе у штрајку, обустава наставе у четвртак

Свих 29 школа у Чачку штрајковале су други пут овог месеца, одржавајући часове скраћене на 30 минута.

Како наводе, протест је организован у знак подршке колективу средње Прехрамбено-угоститељске школе у том граду.

Они су, такође, најавили обуставу наставе и у четвртак 28 септембра.

Председник Синдиката образовања Чачка Владимир Аџић рекао је Агенцији Бета да је око 150 школа у Србији данас подржало Прехрамебно-угоститељску школу у том граду.

У штрајку подршке колективу те школе биле су све школе у Чачку и околним местима, као и школе у Крагујевцу, Нишу, Крушевцу, Зрењанину и Бачкој Паланци„, рекао је Аџић.

Чачанске школе одржале су 11. септембра први штрајк подршке колективу Прехрамбено-угоститељске школе, када су скратиле час на 30 минута.

Аџић је додао да ће сви просветни радници из Чачка у четвртак присуствовати протесту у Београду, који организује Унија синдиката просветних радника Србије, захтевајући повлачење из процедуре Закона о запосленима у јавним службама и хитно потписивање Протокола о зарадама и да ће тог дана у чачанским школама бити обустављена настава.

Синдикат образовања Чачак је већински синдикат просветних радника у том граду и члан је Уније синдиката просветних радника Србије.

Запослени у Прехрамбено-угоститељској школи штрајкују скраћењем часова на 30 минута од почетка школске године због увођења привремених мера и смене директора Драгана Ковачевића.

Они сматрају да увођење привремених мера у школу у оквиру којих су смењени директор и цео Школски одбор и постављен нов директор који није из редова запослених, као и нови Школски одбор без иједног члана колектива, наноси штету угледу школе.

Министарство просвете је средином августа сменило директора и Школски одбор Прехрамбено-угосититељске школе након извештаја Републичке просветне инспекције да је било пропуста приликом испитивања случаја сексуалног узнемиравања ученица од једног професора.

Смењени директор школе Коваћевич изјавио је раније да је његова смена незаконита и да је надлежно тужилаштво у Чачку одбацило пријаву против тог професора.