НАТО трибина: Србија успешно сарађује са НАТО

Србија успешно сарађује са НАТО на више нивоа, али се та сарадња „медијски маргинализује“ због негативног става већине грађана према Алијанси, оценили су данас учесници трибине „Евроатлантске интеграције у очима српских медија митови и чињенице“.

На трибини у организацији Атлантског савеза Србије, новинар Милан Мишић оценио је да су медији у Србији, првенствено таблоиди, створили слику по којој „НАТО насрће на Србију“ коју „бране Русија и њен председник Владимир Путин“.

„Медијски се промовише да је Русија највећи пријатељ Србије, иако огромна већина инвестиција долази са Запада. Кључни аргумент проруског блока је позивање на то да Русија није бомбардовала Србију, да није признала независност Косова“, казао је Мишић на скупу у Београду.

По његовим речима, траума НАТО бомбардовања 1999. године „превазиђена“ је у званичној пракси, а Србија је вишеструко институционализовала сарадњу с тим војно-политичким савезом, почевши од Партнерства за мир, преко сарадње с Националном гардом Охаја, до споразума ИПАП и СОФА.

„Људи који нас воде, схватају значај те сарадње, али се она медијски маргинализује. Улазак Србије у НАТО данас није на дневном реду, али пре или касније, стићи ћемо до ‘Рубикона’ НАТО“, додао је Мишић.

Шеф Канцеларије за везу НАТО у Београду, бригадни генерал Ћезаре Маринели оценио је да су у свету пропаганде и лажних вести које стварају погрешну слику, професионални новинари данас важнији него икад.

„Србија није имуна на ове изазове, као што није ни Италија из које долазим. Разумем одређени емтовини набој грађана Србије према НАТО, али сматрам и да историја не сме бити изговор за обмањивање јавности и непрофесионално новинарство“, указао је Маринели.

Директор Радио-Београда Миливоје Михајловић оценио је на скупу да медији у Србији „у доброј мери праве виртуелну стварност која се дубоко разликује од реалних токова“.

„Судећи по нашим медијима, на тлу Србије само што није почео рат великих светских сила. Излаз из такве ситуације подразумева да се новинарска професија врати професионалцима, и да истина буде први пратилац новинарства“, казао је Михајловић.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић оценио је да медији у Србији већино следе политичаре који инсистирају на предностима позиције војне неутралности, али и прикривају успех сарадње са НАТО због њене непопуларности у јавности.

„Политичари могу да калкулишу, али не и медији. Они морају отворено да пишу о предностима и недостацима чланства у НАТО. Нема озбиљних анализа које би се бавиле ценом чланства у НАТО, искуствима других земаља из региона у процесу уласка у тај војни савез. Политичари у Србији чврсто контролишу медијске токове, а Запад је спреман да им прогледа кроз прсте зарад очувања стабилности“, оценио је Јакшић.

Он је додао да Москва користи методе „меке моћи“ да би блокирала аспирације земаља на Западном Балкану о ступању у НАТО, и да би отежала процес њиховог прикључења Европској унији, која се у проруским медијима приказује као мит из 1990-их година.

Извор:Бета