Нови Сад: Дан отворених врата са инспекторима

НОВИ САД – Након веома успешно одржаних скупова у Београду и Нишу, представници фирми и грађани из Новог Сада и околине имаће јединствену прилику да у директном један-на-један разговору са инспекторима сазнају све што их интересује у вези са новом улогом инспекција коју је донео Закон о инспекцијском надзору. Трећи и завршни, неформални сусрет привредника и представника инспекцијских служби под називом „Дан отворених врата са инспекторима“ одржаће се у четвртак, 12. октобра 2017. године од 11 до 14 часова у просторијама Регионалне привредне коморе Нови Сад (Народног Фронта 10).

На питања привредника одговараће инспектори тржишне, пореске, грађевинске, комуналне, пољопривредне, туристичке, санитарне, инспекције рада и инспекције за заштиту животне средине, који ће бити на располагању и да посаветују привреднике и дају им препоруке за унапређење њиховог пословања и отклањање евентуалних пропуста у раду.

Сусрет организују Пројекат за боље услове пословања Америчке агенције за међународни развој (УСАИД БЕП) и Привредна комора Србије (ПКС) како би се привредницима приближиле новине у области инспекцијског надзора, те отклониле нејасноће у вези са новом улогом инспекција, надзором над применом закона и других прописа, саветодавним посетама које обављају, проценом ризика, коришћењем контролних листа, овлашћењима и дужностима.

УСАИД Пројекат за боље услове пословања покренут је у јануару 2011. године са циљем да подржи активности усмерене на регулаторну реформу, унапређење пословног амбијента и повећање конкурентности приватног сектора у Републици Србији. Између осталог, активности УСАИД БЕП усмерене су и на подршку Влади Републике Србије на реформи инспекцијског надзора, а препоруке програма уграђене су у нови Закон којим је уређена ова област и унапређена координација инспекција, појачана њихова превентивна улога, повећана делотворност инспекцијског надзора, те учињен битан корак ка смањењу сиве економије и унапређењу услова пословања у Србији.