Србија прва, Хрватска трећа по броју играча у НБА

Ове сезоне је оборен рекорд по броју европских играча који играју у НБА, а тројица српских играча која су овог лета отишла „преко баре“ допринели су рекорду.

Богдан Богдановић, Милош Теодосић и Раде Загорац су из Европе отишли у Сакраменто Кингсе, Лос Анђелес Клиперсе односно Мемфис Гризлисе.

Њих тројица су се придружили „староседеоцима“ Немањи Бјелици, Бобану Марјановићу и Николи Јокићу и повећали број српских играча у НБА на шест, али и томе да Србија престигне Француску по броју играча који су икада играли на НБА паркетима.

Легенда српске кошарке Владе Дивац био је један од пионира европске кошарке који су заиграли у Америци. Тридесетак година касније, из Србије је 31 играч укупно заиграо у НБА.

Французи су на другом месту са 29 играча, а Хрватска је трећа са 22 кошаркаша. Треба подсетити да су нека од тих имена и селектор Србије Александар Ђорђевић, председник КСС Предраг Даниловић, садашњи генерални менаџер Кингса Владе Дивац, али и Жељко Ребрача, Дарко Миличић, Предраг Стојаковић, Марко Јарић и други.

Последњих десетак година су из Србије одлазили момци попут Милета Илића, Косте Перовића или Ненада Крстића, Мирослава Радуљице и Огњена Кузмића, а један од ретких који у том периоду није играо на позицији центра је био Немања Недовић док је играо за Голден Стејт Вориорсе.

Када је реч о момцима из Хрватске, најзначајнији су свакако Дражен Петровић и Тони Кукоч, те Дино Рађа, или данас момци попут Дарија Шарића, Марија Хезоње, те Богдановић, Зубац, Рудеж и Бендер и Жижић.

НБА лига све до деведесетих није била превише отворена за европске кошаркаше. До осамдесетих је често само по један или ниједан играч из Европе играо у НБА, а прави продор се прави почетком двехиљадитих. Од 2000. до 2005. број Европљана у НБА је скочио са 28 на 60. Од 2010. до 2015. се кретао између 60 и 73 да би ове сезоне тај рекорд био оборен са 74 кошаркаша.

(b92.net)