Вучић: Инициjатива „Поjас и пут“ учиниће свет много богатиjим

Председник Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе у интервjуу кинескоj државноj агенциjи Синхуа да Инициjатива „Поjас и пут“ представља глобално значаjну визиjу коjа ће донети огромну добробит свету.

Председник Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе у интервjуу кинескоj државноj агенциjи Синхуа да Инициjатива „Поjас и пут“ представља глобално значаjну визиjу коjа ће донети огромну добробит свету.

Синхуа наводи да jе интервjу вођен у Београду у сусрет 19. Националном конгресу Kомунистичке партиjе Kине (KПK), коjи почиње 18. октобра у Пекингу, и да jе Вучић казао да Србиjа има пуно поверење у KПK и њене инициjативе.

Комунистичка партија (КП) Кине успела је да створи импресиван модел за успех који одговара кинеској стварности, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом предстојећег конгреса кинеских комуниста.

Од 18. конгреса КП Кине 2012. године  „специфичан модел који је Кина креирала дао је до сада много изванредних резултата“, рекао је Вучић у интервјуу кинеској агенцији Синхуа.

„Социјализам са кинеским особеностима значи нешто веома важно да Кина чува своју независност, своју спољну политику и суверену државу“, рекао је Вучић указавши да Кина увек доноси одлуке независно и у складу са медјународним правом.

У медјувремену иновације, реформе и модерност постале су кључне речи за напредак и просперитет Кине , а КП Кине је водила земљу кроз успешно спроводјење многих тешких реформи у различитим областима и различитим сферама друштва, додао је Вучић.

 

Разлог за кинеска достигнућа и поверење, према Вучићевим речима, лежи у у строгом самоуправљању КП Кине, посвећености реформама и одрживом развоју, промоцији кинеске културе и доприносу свету, преноси Синхуа.

Вучић је указао и да је борба против корупције предуслов за развој и да је од суштинског значаја за руководјење партијом од око 89 милиона чланова.

Чланови КП Кине „симболизују будућност свих других људи“ у Кини и “ треба да буду узор свима осталима“, рекао је председник Србије који је и председник владајуће Српске напредне странке, додаје агенција.

Борба КП Кине против корупције, додао је, дала је „значајну снагу“ руководству партије да покаже нацији и свету да је „Кина врло одлучна“ у владавини права и обезбедјивању вишег животног стандарда за градјане.

 

Синхуа додаје да је Вучић такодје указао да је, због планова развоја КП Кине, Кина наставила дуг пут импресивног раста забележивши 6,9 процената у првој половини ове године.

Као резултат тога избледео је скептицизам Европе према кинеском моделу, додао је председник Србије.

Једном речју, Кина треба да се држи онога што јој одговара, „што доноси добре резултате а то је социјализам са кинеским карактеристикама“, рекао је Вучић.

Од 12. националног конгреса  1982, КП Кине инсистира на „социјализму са кинеским карактеристикама“.

Деветнаести конгрес који почиње 18. октобра у Пекингу, како се очекује, треба да постави основе за планове даљег раста и развоја Кине, наводи Синхуа.

Извор:Тањуг,Бета