Избори у Македонији

Излазност на локалним изборима у Македонији на нивоу целе државе до 13.00 била је 27,11 одсто, објавила је Државна изборна комисија (ДИК). У главном граду Скопљу излазност је нешто већа и износи 29,17 процената, изјавила је портпарол ДИК Љупка Гугучевска на конференцији за новинаре.

Према Министарству унутрашњих послова Македоније, локални избори се одвијају без посебних проблема или било каквог нарушавања, док су грађанске организације Мост и Цивил објавиле да су њихови посматрачи забележили већи број неправилности на изборним местима.

Регистровано је, како су навеле те НВО, више непоштовања поступка гласања од стране бирачких одбора, проблеми са изборним материјалом, проблеми које су извала неовлашчена лица, непоштовање поступка гласања и проблеми које су изазвали гласачи.

У Македонији се данас од 7.00 до 19.00 одржава први круг локалних избора на којима се бирају градоначелници и одборници у 80 општина и Граду СкопЉу.

Право гласа има 1.814.644 грађана, који могу да се  изјасне за 260 кандидата за градоначелнике и за листе одборника, који се бирају по пропрционалном систему. На изборима учествује 19 партија и коалиција и 64 независна кандидата.

Шести локални избори у Македонији спроводе се на 3.480 бирачких места, а надзиру их посматрачи ОЕБС-а и неколико невладиних организација и амбасада.

Други круг избора за градоначелнике, који се бирају по већинском систему, биће одржан за две седмице, 29. октобра.

Туча на једном бирачком месту у Скопљу

На једном гласачком месту у Скопљу данас су се потукла два мушкарца, пренели су локални медији. Како се наводи, двојица гласача су прво почела дад се гурају, након чега су разменили и ударце.

Туча се догодила на гласачком месту за локалне изобре у Основној школи „Петар Здравсковски Пенко“, а одмах је реаговало полицијско обезбеђење које је направило записник.
Школа се налази између две скопске општине, Бутел и Чаир, и на том гласачком месту гласају мештани обе општине.
У Македонији се данас од 7.00 до 19.00 одржава први круг локалних избора на којима се бирају градоначелници и одборници у 80 општина и Граду Скопљу
Према Државној изборној комисији, излазност до 10.00 била је 8,98 одсто.

Извор: Бета