Орбан: Желимо да Србија прва уђе у Европску унију

Мађарска жели даље проширење Европске уније (ЕУ) и сматра да би од свих земаља прво требало да удје Србија, јер би то допринело јачању регионалне стабилности и потенцијала Уније, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан у Будимпешти.

Ми желимо даље проширење ЕУ, да све земље дунавског региона што пре постану чланице… Србија би прво требало да уђе, јер би нам њено приступање помогло да искористимо потенцијал који би Србија дала ЕУ„, истакао је Орбан на отварању Шестог годишњег форума Стратегије ЕУ за дунавски регион.

Он је рекао да просперитетније земље у ЕУ не желе да се настави проширењем.

Кад се нешто што не желите у Бриселу преведе на ‘бриселски’ то онда значи ‘замор од проширења’„, навео је Орбан и додао да се Мађарска залаже за проширење, јер се тако ојачава Европа и њене спољне границе, нарочито када се ради о борби против опасности и изазова савременог доба.

Нагласио је да су највећа безбедносна претња „миграције новог доба“, које, како је оценио, нису само последица случајности, већ унапред смишљеног плана.

Убеђени смо да постоји идеја да се створе измешана друштва на европском тлу, и ми кажемо ‘не’ томе. Бранићемо се. Они прво испитују сигурност наших граница, затим шаљу своје људе, стварају се конфликти и паралелна друштва. То се већ дешава„, рекао је Орбан.

Он је казао да су сви народи који живе у дунавском региону свесни његовог геостратешког потенцијала, као и да тај регион, од свих европских региона, показује од 2012. године највећи замах у развоју, нагласивши да то „ипак није довољно“.

Ми, Мађари, желимо да се заштите спољне границе ЕУ, док унутрашње могу да остану отворене… Верујемо да Шенген може да преживи без граница, у слободи. Али, морамо да осигурамо да наше спољне границе буду обезбеђене. Но, док се то не деси наш задатак је да радимо са земљама, поготову које још нису у ЕУ, на отварању што више граничних прелаза, повезивању и развијању путне и железничке инфраструктуре„, поручио је Орбан.

Оценио је да је име овогодишњег Форума – „Безбедан, повезан и просперитетан дунавски регион“ добар резиме онога што жели да тај регион постане у будућности, односно да буде просперитетнији, еколошки чистији, повезанији.

Премијер Мађарске је, с тим у вези, позвао земље ЕУ и земље чланице Дунавске стратегије да више улажу у пројекте којима би се увећало благостање за све земље региона.

Регионална сарадња игра веома важну улогу у ЕУ и сведочанство је напретка и земаља дуж Дунава. Делимо веру, одговорност, али и све опасности. Наша сарадња је последица тога да је Средња Европа наш дом – од црних шума (Шварцвалда) до Црног мора (извор и ушће Дунава)„, истакао је Орбан.

У Будимпешти се данас и сутра одржава Шести годишњи форум стратегије ЕУ за дунавски регион, на којем Србију представљају министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и државна секретарка у Министарству енергетике Мирјана Филиповић.

(Beta.rs)