Победа аустријског „чуда од детета“ би могла да буде ДОБРА ВЕСТ за Србију, а ево и зашто

Аустрија добија новог канцелара, уједно и најмлађег лидера на свету. Себастијан Курц (31), доскорашњи шеф дипломатије, у канцеларској фотељи замениће социјалдемократу Кристијана Керна. Млади Курц је забринуо главешине у Бриселу најавом да разматра коалицију са крајње десном Слободарском партијом. Међутим, за Србију би Курцово именовање могло да буде одлична вест.

Млади аустријски политичар већ је показао да је наклоњен Србији, а сада када у својим рукама има већу концентрацију моћи (као будући канцелар), можемо рачунати да ће се тај став и материјализовати. Курц снажно подржава евроинтерграције Србије, хвалио је нашу земљу како се носила са мигрантском кризом, вољан је да прошири инвестиције…

За акадимика Нинослава Стојадиновића, бившег амбасадора Србије, победа Курца на изборима, без обзира на коалицију у коју уђе, је одлична вест за Србију.

Курц је доста цењен у Аустрији, и у научним и у привредним круговима, што је изузетно ретко. Његов однос према Србији је фантастичан. Подржаваће нас ко год му буде коалициони партнер. Чак и у случају да то буде Штрахе, то не мора да буде лоше по нас. Иако то многи мисле, политика Слободарске партије није као што је то случај са АФД у Немачкој – каже Стојадиновић за „Блиц“.

Он подсећа да и Виктор Орбан и Милош Земан заступају политику деснице, али нису отишли из ЕУ.

Једно је што они говоре у кампањи, а друго како се понашају кад дођу на власт. Најчешће модификују своје ставове и траже промене унутар ЕУ. Ипак, какав однос ће имати према Србији најбоље ћемо видети када се формира влада и буде изабран министар спољних послова, који у Аустрији није техничка фигура – закључује Стојадиновић.

Подршка Србији и Западном Балкану

Курц, млади лидер Народне партије Аустрије (ОВП) један је од великих заговорника проширења Европске уније, и то уласком земаља Западног Балкана, превасходно Србије.

Не смемо дозволити да на Западном Балкану завлада вакуум који би могао да испуни неки други играч – поручио је Курц прошлог месеца на предизборном митингу у Бечу.

Курц је током свог мандата у Министарству спољних послова Аустрије постао познат по спровођењу реалне политике, али и по чврстим ставовима по питању заштите аустријских интереса.

Kurc sa devojkom Suzan Tijer

Курц, иако проевропски настројен политичар, и те како уме да постави црвену линију преко које неће ићи, чак и ако је последица сукоб са Бриселом. Најбољи пример је пооштрена гранична контрола услед мигрантске кризе, која је у први мах била жестоко критикована из Брисела и Берлина, да би на крају слична мера била усвојена и у најотворенијој ЕУ земљи за мигранте – Немачкој.

Жели Западни Балкан што пре у ЕУ како би га отргао од „исламског утицаја“

У недавном интервјуу за немачки дневник „Хандесблат“, Себастијан Курц је изразио забринутост због све већег утицаја муслиманских земаља у региону Западног Балкана, пре свега Турске и Саудијске Арабије.

У Сарајеву или Приштини се, на пример, женама плаћа да потпуно забрађене излазе на улицу, како би промениле слику у граду – истакао је.

Na debati sa Kristijanom Kernom

Курц је додао да Европа „не сме да стоји са стране и мирно посматра такве ствари“. С тим у вези, тадашњи шеф аустријске дипломатије нагласио је да би требало убрзати приступни процес земаља Западног Балкана, пре свега Србије и Црне Горе које су, по његовом мишљењу „највише напредовале“, а све како би се „Турска и друге силе држале под контролом“.
– ЕУ, иако је тренутно потресена догађајима као што су Брегзит, мигрантска криза или тероризам, не сме да испусти из вида Западни Балкан – рекао је Курц.Што се тиче инвестиција, а Аустрија је један од највећих инвеститора у Србији, очекује се још тешња сарадња на том пољу, јер се Србија показала као плодно тле за економску сарадњу две земље, што ће Курц, као изузетно прагматичан политичар, сигурно гледати да додатно унапреди.

Проблематичан блок?

Себастијан Курц је убедљиво славио на крилима реторике о „неопходности раскида велике, лоше коалиције са социјалдемократама“. Управо због тога, аустријски политички дневници предвиђају његову коалицију за Слободарском партијом Хајнца-Кристијана Штрахеа, по много чему контроверзног политичара.

Hajnc-Kristijan Štrahe biće najverovatniji koalicioni partner

Штрахе се истицао снажним антиисламским и антимигрантским ставовима, а либерални кругови у ЕУ изједначили су његову Слободарску партију са озлоглашеном пронацистичком Алтернативом за Немачку. Међутим, Курц очигледно сматра да са Штрахеом има више заједничког него са социјалдемократама, мада критичари истичу да би таква влада ипак била „превише десна за европске стандарде“.
Управо због „фактора Штрахе“, али и става о укидању санкција Русији који обојица деле, потенцијална коалиција биће дочекана са великом дозом скепсе и негодовања у Бриселу, упркос томе што су обојица проевропски политичари.

Оно што је за Србију добро јесте то што се обојица залажу за што скорији улазак у ЕУ, и изражавају снажну подршку напретку Србије, коју су у неколико наврата назвали „сидром стабилности на Балкану“.

Полако с радовањем

Ипак, Соња Лихт, председница Фонда за политичку изузетност, сматра да је прерано говорити о победи Себастијана Курца као о доброј вести за Србију. Она за „Блиц“ каже да ће однос будуће аустријске владе према нашој земљи зависити управо од избора његовог коалиционог партнера.

Sonja Liht: Odnos prema Srbiji zavisi od izbora koalicionog partnera

– Уколико Курц направи савез са Штрахеом, са његовом партијом која је веома десно орјентисана, то може на дужи рок да промени однос према Србији, а последице би нарочито могли да осете Срби који живе у Аустрији. Велики број њих је гласао за Штрахеа и Слободарску партију, због његових ставова о мигрантима и страха за радна места. Ипак, баш због његове националистичке политике, могуће је да ће у случају коалиције Курц – Штрахе неки наши људи бити принуђени да се врате у Србију – каже Лихт.
Она наводи да у случају да Курц не направи такву коалицију, политика према Србији и другим земљама Балкана би вероватно остала непромењена.- Верујем да ће бити доста притисака на њега да одустане од савеза са Слободарском партијом, која заступа антиевропске ставове. Ако би Курц остао на линији на којој је тренутно, вероватно би његов однос према Београду био усаглашен са оним што заступа Европска комисија, односно њен председник Жан Клод Јункер (прим нов. који је најавио могући улзак Србије у ЕУ 2025.)- додаје Лихт.

(blic.rs)