НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА!? Вучић напао ЕУ; Ана Брнабић се сукобила са Скотом!

Амерички амбасадор Кајл Скот рекао је да не зна детаље и не може да се изјашњава о томе да ли будућим војницима у Србији треба да предају официри Војске Југославије који су осуђени за ратне злочине, али је казао да је тако нешто у САД незамисливо.

Он је, како пише на сајту телевизије Н1, рекао да на војним академијама у САД студенти уче о важности правила рата и поштовању Женевске конвенције.

То значи да и најбољи војници имају обавезу да одбију наређење које је против правила ратовања. Незамисливо је да на нашим војнима академијама да поручник Кели, који је водио своје трупе у Милају и починио масакре над цивилима или командант Абу Граиб затвора – да би ико био изабран да подучава америчке војнике како се предводи вод или управља затвором”, навео је Скот.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас, замољена да прокоментарише наводе да ће генерал Владимир Лазаревић, који је осуђен за ратне злочине, бити професор на тој Војној академији, да је то питање пре свега за академију која доноси одлуке и да она као председница Владе не може да се бави  „сваким питањем”.

Она је додала да предаваче предлаже Министарство одбране, Генераштаб и Војна академија.

Према недавном писању Вечерњих новости, које је министар одбране Александар Вулин потврдио, међу предавачима на Војној академији ће бити генерал Владимир Лазаревић, осуђен пред Хашким судом за командну одговорност за ратне злочине, генерал у пензији и члан Српске радикалне странке Божидар Делић, као и актуелни начелник генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Лазаревић, у време рата на Косову командант Приштинског корпуса, 2009. године је пред Хашким трибуналом осуђен за командну одговорност за ратне злочине над цивилним становништвом почињене током рата на Косову.

Диковић је у време рата на Косову био на челу 37. моторизоване бригаде. У више наврата Фонд за хуманитарно право навео је да има доказе да је та бригада починила ратне злочине у којима су убијени цивили чија су тела ексхумирана из масовне гробнице Рудница 2014. године. ФХП је тврдио да је Диковић одговоран за злочине у селима Резала и Старо Чикатово, као и за скривање тела у масовној гробници у Рашкој.

Диковић је у фебруару 2013. године поднео тужбу против ФХП којом је тражио милион динара на име претрпљене душевне боли због повреде части и угледа наводима у Досијеу о његовом наводном учешћу у ратним злочинима на Косову.

Суд је пресудио у његову корист.

Делић је као члан Српске радикалне странке у мају 2007. године изабран за потпредседника Скупштине Србије. После раскола у СРС у септембру 2008. године, Делић се приклонио Српској напредној странци, коју је крајем фебруара 2011. напустио због неслагања са политиком странке и вратио се у СРС.

ВУЧИЋ БЕСАН НА ЕУ – ПРЕТИ

Председник Србије поручио да ће грађани сутра на манифестацији „Слобода 2017“ видети другачију Војску Србије, и осврнуо се на наводне претње Драгану Ђиласу.

Председник Србије Александар Вучић придружио се данас последњим припремама на аеродрому у Батајници за манифестацију „Слобода 2017“ и поручио да ће грађани сутра видети другачију Војску Србије, као и да полако, али сигурно јачамо борбену и ватрену моћ наше армије.

Када чувате војну неутралност и када чувате слободу своје земље морате да будете снажни. Снажна армија је и задовољан војник. Знам да су ти људи имали тежак период иза себе, али сада долази много бољи период, рекао је Вучић.

Он је додао да Војска Србије има десет мигова 29 и да такву снагу у ваздуху немају све заједно земље бивше Југославије.

То је у размерама Мађарске, меримо се са много богатијим земљама, подвукао је Вучић и додао да наредне године за војску стиже још шест хеликоптера.

Он је позвао грађане да дођу сутра у Батајницу да уживо прате манифестацију на којој ће видети другачију Војску Србије.

Ми од 1991. године нисмо имали оволико мигова 29. Разлика између Мигова 21 и 29 је као небо и земља, они нису за поређење. То је као када играју Барселона и било који наш домаћи клуб, није иста лига, појаснио је председник за РТВ Прва.

Како каже сутра ће грађани моћи да виде посебно опремљених 1.500 војника, који имају најбоље шлемове, најбоље панцире, најбоље чизме.

– То је наша специјална бригада која треба да прихвати први удар. Њихова физичка спрема мора бити још боља, морају бити још боље припремљени, поручио је он.

На нас „скачу“ због 48 сати, неки 1643 дана не формирају ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су „сви скочили“ што спровођење споразума о правосуђу на Косову и Метохији касни ни 48 сати док неки 1643 дана нису спровели нити имају намеру да спроведу споразум о формирању Заједнице српских општина.

Два дана има како ми нешто нисмо применили и сви су и из светске и домаће јавности скочили на нас као да се не знам шта догодило. Данас је 1643 дан да основни, први споразум, такозвани Брислески споразум није примењен у дело, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Замислите када председник привремене управе на Косову Хашим Тачи позове представнике Квинте и почне да кука и плаче над својом судбином – крив Београд, крив Вучић што нису применили споразум о судијама, рекао је Вучић.

Назначио је да није протекло ни 48 сати и додао да су и Влада Србије и он као председник дали одобрење „да то може да иде“.

Како је рекао било је неких унутрашњих ствари које смо морали да завршимо и на влади су данас завршене.

Због мање од 48 сати, а 1643. дан да ЗСО као суштину Брислеског споразума више и не помињу и неће им пасти на памет ни после 2000 дана да то спроведу у дело. Нити ће овима који су били гаранти тог споразума из ЕУ пасти на памет да кажу да су они криви, као што брже-боље издају саопштење да смо ми за ово криви, рекао је Вучић.

– Важно је само да чувате народ и понос – тако да ништа страшно – пала мува на међеда, поручио је председник Србије.

Вучић: ко о чему, опозиција о претњама

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас наводне претње упућене бившем градоначелнику Драгану Ђиласу, уколико се кандидује за градоначелника на предстојећим београдским изборима, истакавши да је то суштина њихове, како је рекао, победничке кампање.

Он је подсетио да је опозиција до сада већ износила такве тврдње у изборним кампањама и запитао има ли „још неки стручњак“ коме је неко претио хапшењем.

Подестио је да су о наводним претњама у кампањама говорили и Вук Јеремић и Саша Јанковића, а недавно и Родољиб Шабић.

Је л’ истина да је Вук Јеремић почео своју кампању са тим да му прете хапшењем? Је л’ тако било? Јесте. Је л’ то исто рекао и Саша Јанковић да му прете хапшењем? Јесте, запитао је и потврдио председик Вучић.

Приметио је и да је Шабић недавно говорио да му прете хапшењем, а потом кад је, како каже „мало дремнуо“, повереник је установио да му вратима није баш била полиција него да су то били комуналци.

Је л тако било?, запитао је председник и закључио:

– Све су то биле „победничке“ кампање. И ово ће бити једна од тих „победничких“ кампања.

(intermagazin.rs)