ТАЈНЕ ДИПЛОМАТСКЕ ДЕПЕШЕ ОТКРИВАЈУ КАКО ЈЕ НАТО ВУК РАДИО ПРОТИВ СРБИЈЕ!

Бивши шеф дипломатије почетком 2008. пристао да Хашим Тачи испред „Косова“ говори у СБ УН. Заузврат само тражио да Тадићево обраћање у Њујорку буде јавно преношено како би стекао политичке поене пред председничке изборе

Бивши шеф дипломатије и актуелни лидер српске опозиције Вук Јеремић увео је 16. јануара 2008. године Хашима Тачија на седницу Савета безбедности Уједињених нација посвећену Косову и Метохији, што је био први наступ представника Приштине у УН још од ратне 1999.
Ово откривају тајне дипломатске депеше САД које је протеклог викенда објавио „Викиликс“.

Дил са Тадићем

Како се наводи, Јеремић је то учинио не би ли свом шефу, тадашњем председнику Србије Борису Тадићу, обезбедио медијску пажњу и победу на председничким изборима.

У строго поверљивом допису од 4. јануара 2008. године наводи се да је Јеремић у разговору с тадашњом представницом САД у УН Џеки Волкот на све начине покушавао да договори директан пренос Тадићевог наступа на Ист Риверу. Јеремић је био убеђен да би то Тадићу донело важне поене пред председничке изборе на којима му је ривал био Томислав Николић. Да би остварио свој циљ, Јеремић је чак пристао на захтев Америке да Тачи говори у УН!

Шеф дипломатије Србије Вук Јеремић поручио је да је Србија незадовољна како је протекла затворена седница Савета безбедности и затражио је подршку САД да седница заказана за 16. јануар, у којој ће се дебатовати о извештају Унмика, буде јавна како би Тадић могао да говори. Према његовим речима, такав формат седнице спречио би Тадићеве противнике да заседање које пада пред изборе искористе против њега“, наводи се у извештају Волкотове. Она је додала да је тадашњем министру спољних послова Србије одговорила да се формат седнице још утврђује, али и упитала га да ли би Београд могао да прихвати да се на СБ УН обрате и представници Косова, као „део пакета договора“.

Јеремић је пренео да је Тадићев први приоритет да учествује на седници, а други да скуп буде јаван. Поручио је да Тадић не би био одушевљен учешћем представника Косова, али да би могао да живи с тим ако догађај буде јаван. Додао је да је главно да се ограничи штета коју би Тадић могао да претрпи на предстојећим изборима – наводи се у белешци.

Епилог ових договора је да је Тадић 16. јануара 2008. пред СБ УН одржао „патриотски говор“ који је преношен уживо, а да се на седници први пут после 1999. године обратио и представник самозваног Косова Хашим Тачи. Само две недеље касније, Тадић је победио на председничким изборима у Србији, а 17. фебруара 2008. „Косово“ је прогласило независност!

Коментаришући овакав лажни патриотизам овог жутог двојца, потпредседник СНС Миленко Јованов каже за Информер да су се Јеремић и Тадић очигледно много више бринули за сопствене фотеље него за Србију.

Јеремић је као Тадићев министар иностраних послова радио само за себе. Интерес Србије је за њега био потпуно непозната категорија и зато не чуди што су последице Јеремићевог министровања катастрофалне по Србију – оцењује Јованов.

Лажни патриотизам

С њим се слаже и политички аналитичар Дејан Вук Станковић, који тврди да је Јеремићева дипломатија била једна маркетиншка димна завеса.

Није ту било суштинских залагања за заштиту државних интереса. Јеремић и Тадић једино су одмеравали личну политичку корист коју могу постићи. Његова такозвана дипломатија била је једна маркетиншка димна завеса која није допринела афирмацији државних интереса већ његовој промоцији. Претпостављам да тако схвата и своју политичку активност данас. Људи могу променити политичке дресове, али ћуд никада… – закључује Станковић.

(informer.rs)