КРКОБАБИЋ: Формирамо задруге на југу Србије, а ускоро и у осталим деловима!

Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој, рекао је да се у оквиру оживљавања задруга заокружује један део посла и да ће данас бити потписано осам уговора, као и то да су до сада потписана четири

– Југ Србије, пет управних округа, укупно 12 задруга. На неки начин смо ишли равномерно да имамо по једну нову задругу и по једну постојећу и да покријемо то комплетно. Где је једноставна да у овој години извучемо нека искуства поуке из овог дела, а онда ћемо и до конца године да одрадимо нешто у западној и источној Србији, па и у централној Србији. Били смо пре неки дан у Београду. Остаје нам Војводина: Банат, Бачка, Срем Тако да бисмо, хајде да кажемо, тамо до пред Нову годину дефинисали целокупну територију Србије, да видимо како нам изгледа задругарство тренутно – истакао је Кркобабић.

Министар је недавно обишао и Гроцку у околини Београда и најавио отварање 15 задруга у 15 села на територији те општине. На питање каква је овде ситуација, када се говори о околини Београда, и да ли је истина да уколико сте ближе већем граду да све лакше и боље иде, Кркобабић је истакао:

– То делује тако наизглед. Кад мали произвођач мора да кренем на пијацу, па макар и рецимо из Ритопека општина Гроцка, да не набрајамо тих 15 села редом, има проблем. Мора да остави дневни посао, и мора да се бави да свој производ прода, чека на пијаци. А питање је да ли ће продати или не, а одвојен је од оних основних послова који има дневно. И ти произвођачи, мали произвођачи, углавном желе да се реше тог дела после. Желе да то ради неко други уместо њих на прави начин да продаје и да реализује, а да су они баве производњом. Што се Београда тиче, ми смо град од два милиона људи. Робу коју користимо овде, прехрамбену, она долази из разних делова света. Апсурдно је то. То смо председник општине Гроцка и ја дефинисали заједно да 28.000 хектара ПКБ-а и све ово обрадиво земљиште у овим приградским општинама и број привредних газдинстава који је велик не може и не подмирује потребе Београда – напомиње Кркобабић.

Према његовим речима, срамота је да Београд са својим потенцијалима, својим селима и вредним стручним људима који су посвећени повртарству, воћарству, ратарству не може да подмири своје потребе и због тога су неопходне те задруге.

– Хоћемо да их формирамо и ту сам наишао на веома добар одзив, пре свега локалне самоуправе. Председник општине који рекао одмах у 15 села, 15 задруга крећемо ових дана и током следеће године имаћемо ланац задруга у Гроцкој. То су специјализоване задруге – рекао је Кркобабић.

(pink.rs)