Професор Савић: Нема развоја док се Србија не очистити од лопова и невероватне корупције

ПРОФЕСОР Економског факултета у Београду Љубодраг Савић оценио је да је очекивано овогодишње повећање бруто домаћег производа (БДП) у Србији од 0,5 одсто пре разлог за бригу него за славље јер је он и даље за трећину нижи него 1990. године.

„Премијеров оптимизам је разумљив, али од овог симболичног повећања БДП-а грађани неће осетити бољитак. Напротив, четвртина становника Србије, која се налази у ризику од сиромаштва, и ове и наредних година једва ће саставити крај са крајем“, казао је Савић у интервују за Магазин Бизнис.

Разлог за спори привредни опоравак Србије је, по његовим речима, то што још није утврђен прави модел развоја и што освајање власти углавном води прерасподели политичке моћи, али и богатства, док највећи део народа нема нарочите користи од тих политичких промена.

„Друштвени амбијент се кроји према мери и потребама дела политичке, пословне и интелектуалне елите. То има за последицу неприхватљиво високу и веома штетну поларизацију друштва. На једној страни се налази мања група екстремно богатих и врло моћних појединаца, док је на другој већина сиромашних и обесправљених грађана“, упозорио је Савић.

sirom_b46

На питање – шта је потребно урадити да привреда Србије достигне пожељне стопе раста од пет или шест одсто – он је казао да најпре треба „очистити земљу од лопова и невероватно високе корупције која је захватила и најситније поре друштва“.

Говорећи о кашњењу у реформи јавних предузећа, Савић је истакао да је један од разлога отпор руководстава тих предузећа, њихових синдикалних првака и дела радника, који знају да би то за њих значило губитак бројних привилегија.

„Ни став Владе није до краја једнозначан и искрен, јер владајуће партије имају огромну корист од оваквих јавних предузећа. Она су место за запослење партијских активиста и истакнутих партијских кадрова који обезбеђују послове за чланове партија, из којих се финансирају и неке страначке активности“, оценио је Савић.

По његовим речима, најава повећања плата у јавном сектору и пензија „има искључиво политичку тежину“.

„Ако се и деси корекција, то за већину и неће бити повећање, већ делимично враћање онога што је раније неправедно узето. Садашња власт има невероватно удобну позицију, да јој уопште нису потребни избори, а поготово да постизање бољих резултата на евентуалним будућим изборима обезбеђује скромним повећањем плата и пензија“, указао је Савић.

Коментаришући избегавање Владе Србије да објави уговоре са инвеститорима из иностранства, он је казао да у демократској и цивилизованој земљи ничији интереси не могу бити изнад интереса грађана и да не постоји ниједан разуман разлог да се садржаји уговора не објаве.

Бета