Жигманов нови председник ДСХВ-а

СУБОТИЦА – За председника Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) изабран је Томислав Жигманов који је изавио да ће сарадња на изборима у Србији између ДСХВ и осталих странака бити могућа једино са онима који су спремни „признати Хрвате у пуном достојанству и осигурати им равноправан статус“.
„У свакој комуникацији са политичким представницима јавне власти у Србији говорићемо о проблему статуса Хрвата у Војводини и отворити питања као што је дискриминацијq, недостатак уџбеника на хрватском, кршење људских права, те присуство Хрвата у негативним конотацијама у Србији“, рекао је Жигманов након избора.
Он је додао да ће ДСХВ у контактима с властима у Србији назначити да Хрвати у Србији траже „место под сунцем“, односно да ће се борити за равноправнији статус.

Жигманов је рекао да ће ускоро контактирати и дипломатско-конзуларна представништва Хрватске у Србији као и да ће делегација странке ускоро посетити Загреб.

Као једини кандидат за председника странке Томислав Жигманов је синоћ изабран са великом већином гласова, а осим њега делегати су на 13. скупштини изабрали и ново Председништво и Веће странке.

Бивши председник ДСХВ Петар Кунтић, који је на овој функцији био последњих 12 година, позвао је синоћ чланство да на изборима у Хрватској 8. новембра подрже „Домољубну листу“ Хрватске демократске заједнице, чији ће он бити носилац.

Изборној скупштини присуствовали су представници Генералног конзулата Хрватске у Суботици и ХДЗ-а, али нико од представника домаћих политичких странака, чак ни оних с којима је ДСХВ у коалицији на власти у Суботици.

Ртв.рс