ПОЛИТИЧКО ЛИЦЕМЕРСТВО СРБА? Боримо се за ПРАВА ЖЕНА, а у 23 града – НЕ ПОСТОЈЕ у власти!

Жене су заступљеније у општинама на чијем је челу жена, а како сматра једна од ауторки истраживања мушкарци не увиђају довољно са којим се проблемима жене суочавају приликом напредовања на лидерске позиције

У Србији је обележен ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА, међутим положај жена у Србији није баш за сваку похвалу, а у прилог тој тези најбоље говоре подаци Академије женског лидерства према којима у чак 23 градска и општинска већа у Србији нема ниједне жене. А тамо где их има, њихово учешће и активности су симболичне са једном или две представнице од десетак чланова.

Градови у којима нема дама међу одборницима и у извршној власти су: Ниш, Мајданпек, Бечеј, Књажевац, Сјеница, Пријепоље, Тутин, Лозница, Мионица, Житиште, и београдске општине Стари град и Вождовац…

Извршне власти које имају, симболично, по једну чланицу у својим редовима су Пландиште, Апатин, Нови Сад, Велика Плана, Деспотовац, Зајчеар, Бачка Топола… На нивоу целе Србије у локалним већима има само 16 одсто жена.

Има и оних градова где је равноправно заступљен број жена и мушкараца, а то су Вршац, Рача и Нова Црња, док су мушкарци у Гаџином Хану у мањини и чине 40 одсто већника.

Ово истраживање је показало да су жене заступљеније у општинама на чијем је челу жена, а како сматра једна од ауторки Вишња Баћановић мушкарци не увиђају довољно са којим се проблемима жене суочавају приликом напредовања на лидерске позиције.

Председник општине Стари град Дејан Ковачевић сматра да је присуство жена у политици веома важно и да у њиховом случају стицајем околности има више мушкараца, али да ће “првом приликом променити ту слику”.

Телеграф