Мађарски фашиста се бахати по Србији и не поштује наше законе!

Министарство за државну управу и локалну самоуправу поднело је прекршајну пријаву против Иштвана Саваија због табле екстремистичке политичке странке „Покрет Јобик за Мађарску“, која није регистрована с у Србији.

Иштван Саваи (Фото: Јутјутб)

У саопштењу Министарства се наводи да је Управни инспекторијат поднео пријаву, јер је Саваи постављањем овакве табле учинио прекршај на основу Закона о политичким странкама, а пријава је поднета суду у Сенти.

Међутим, Иштван Саваји, који је посланик Јобика у парламенту суседне Мађарске синоћ је на свом Фејсбук профилу написао да му не пада на памет да уклања спорну таблу.

– Српске власти су ми замерили због табле на мојој канцеларији, изгледа немају од тога озбиљнију замерку. Затражићу мишљење правника из Делвидека (овако мађарски екстремисти називају Војводину), али и даље сматрам да нисам урадио ништа противзаконито, нити прекршај. Прекршајна пријава на основу закона на који се позива Министарство не пије воду. Таблу, наравно, нећу скинути – написао је Саваи.

Саваи је крајем октобра у Сенти отворио канцеларију у намери  да се једном у четири месеца тамо сретне са својим бирачима, како је рекао, да директно чује о проблемима с којима се сусрећу након што су многи из Војводине узели двојно држављанство и учествовали на парламентарним изборима у Мађарској.

Отврање сличних канцеларија забраниле су му Словачка и Румунија, иако су као Мађарска, чланице Европске уније. Екстремно десничарски покрет Јобик, коме припада Саваи, познат је  по свом антисемитизму и шовинизму према Ромима, као и повезаности с „Омладинским покретом 64 жупаније“, који се залаже за ревизију Тријанонског споразума и враћање делова Србије, Хрватске, Румуније, Украјине, Словеније и Словачке у границе некадашње Велике Угарске.

Јобик је у центру Будимпеште подигао и бисту регенту Миклошу Хортију, Хитлеровом савезнику за време Другог светског рата.

Информер