Цвета секс индустрија а нигде проститутки

cveta-seks-(2)_620x0

У клубовима на територији Прешева и Бујановца последњих година све више „девојака сумњивог морала“. Жене седе полуголе са гостима, али је кривично дело тешко доказиво. Велико поверење између девојака и газда

У ДЕСЕТАК клубова на територији Прешева и Бујановца последњих година „цвета“ проституција, које званично – нема. Промотерке, го-го играчице и конобарице су девојке из целе Србије и региона, али негирају пружање сексуалних услуга, па је полиција често у мат позицији, јер ако нема оштећених нема ни кривичних дела.

Слађан Ристић, испектор врањске полиције, који има скоро двадесетогодишње искуство на пословима крвних и сексуалних деликата, објашњава за „Новости“ како сама проституција по нашем закону није кривично дело и да се често врло тешко доказује.

– Једино кривично дело, које има додирне тачке са проституцијом, јесте дело из члана 184, а то је посредовање у вршењу проституције – објашњава инспектор Ристић.

То у пракси значи да онај који пружа услуге и онај који их користи кривично нису одговорни. Плаћају само прекршајне казне. Кривично могу да одговарају и буду кажњени само посредници и организатори, такозвани макрои.

– Законом је за њих предвиђена новчана казна као минимум, или затворска казна до три године као максимална – каже Ристић. – Ако има малолетних лица међу жртвама, онда је предвиђена казна од једне до десет година затвора.

Према његовим речима, на подручју Полицијске управе у Врању у овој као и у прошлој години није регистровано овакво кривично дело.

Ипак, чињеница је да полиција интензивно ради на превентивном сузбијању проституције, нарочито на територији Прешева и Бујановца. У свеобухватним акцијама и рацијама полиција сарађује са инспекцијским службама. Кривичног дела често нема, јер је проблем у доказивању.

ЦЕНОВНИК ЗВАНИЧНИХ ценовника за пружање услуга нема, али што је девојка млађа, то су цене веће. Крећу се од минималних 30 евра, па навише. Поред новца, девојке добијају и скупоцени накит, парфеме и гардеробу.

– У сваком делу мора да постоји оштећена страна, када обављамо информативне разговоре, девојке се представљају као гошће или пријатељице. Не жале се и влада невероватан однос поверења девојака и газде – каже Ристић.

Већина девојака није из овог краја, већ из других градова Србије, Македоније и Бугарске.

– Заблуда је да се проституцијом баве само девојке са маргине друштва и лошег материјалног статуса. Међу њима су често и оне из имућних породица. Конкретно, у клубовима раде жене разних профила и образовања – објашњава Ристић.

Прича се да проституција постоји у ноћним баровима који сасвим легално раде од 23 сата до пет ујутру. Они осим ресторана имају и спаваће собе у којима, како газде тврде, спава особље које ради у клубовима, а јавна је тајна да служе за проституцију.

– Све девојке које затекнемо у рацијама причају како су дошле у госте на неколико дана код газде локала, како су ту добровољно и како их нико ни на шта не приморава. За нас, ако нема жртве нема ни кривичног дела, тако да су по некад и очигледне ствари недоказиве – каже Ристић.

Наш саговорник из Бујановца каже да је био у прилици да посети неке од тих барова и да је сасвим извесно да су то јавне куће.

– Како другачије објаснити зашто гомила девојака само у доњем вешу, не носе чак ни грудњаке, седи за столом са гостима. Пуно је дима, пригушена су светла и девојке често са гостима одлазе у собе – прича млађи Албанац који инсистира на анонимности.

Барови су често у неприметним објектима у Бујановцу, Прешеву, Великом Трновцу, Лучану, Кончуљу… Њихови власници су Албанци из овог краја који су радили у иностранству па су део капитала уложили и у овај бизнис. Углавном им ово није примарно занимање, већ додатна делатност у оквиру послова који раде.

 

„МАМАЦ“

АЛБАНЦИ који су власници клубова често путују широм Србије. У многим градовима они нађу по једну девојку која на неки начин служи као мамац. Јер, често и „преплаћена“, али она иницира долазак других девојака и тако се мрежа шири.

Новости