Ивица Дачић: Где би ДС била да мене није било

Где бисте ви били да мене није било, упитао је данас у скупштини вицепремијер Ивица Дачић посланике ДС-а, који су претходно критиковали предлог буџета за 2016. и негирали да у оставили новој власти празну државну касу.

Дачић је, наиме, у расправи о Предлогу буџета за 2016. рекао да се поноси резултатима које је СПС и коалиција коју предводи остварила не само у актуелној влади, већ и на оно што су радили од 2012. године, за разлику од претходне власти ДС, у време Зорана Ђинђића, која је, поред осталог, као решење за РТБ Бор предлагала да се тамо производи намештај.

Посланик ДС Драган Шутановац му је одговорио да се очигледно не мења, јер има један циљ, а то је да седи ту где седи и да критикује оне које је некада највише хвалио.

„Председавали сте ОЕБС-у захваљујући министру из ДС… Грађанима сте оставили 12 неисплаћених пензија од 2000. године, 16 месеци неисплаћених социјалних давања, 250 милиона евра девизних резерви, 20 евра просечну плату, а ми смо оставили 380 евра просечну плату. Ако неко у овој скупштини не треба да прича о прошлости то сте ви и нико други“, реплицирао је Шутановац.

Он је позвао Дачића да више не помиње Ђинђића и да се у иностранству не хвали да га је познавао.

Дачић му је узвратио питањем: „Да није било мене где бисте ви били“, а затим наставио:

„И немам шта више да говорим о томе, молили сте ме да подржим вас, а не Коштуницу и Шешеља и ја се не кајем због тога, били сте бољи од Коштунице и Шешеља. Нисам се ја дружио са некима који су организовали атентат на Ђинђића. Немојте да причате, знате сви са ким је Тадић разговарао те вечери када је убијен Ђинђић“, рекао је Дачић, доедајући да демократама 2008. очигледно нису били лоши социјалисти, Милутин Мркоњић и други који су „љубили“ Слободана Милошевића.

„Боље ћутитие, показали сте шта сте имали и народ вас је одувао са политичке сцене“, поручио је Дачић.

У расправу се укључио и председник Нове странке Зоран Живковић оценивши да не постоји ниједан разлог да се у расправи о Закону о буџету помињу било које друге ствари и подсетивши да је то питање пословника и доброг васпитања.

Живковић је Дачићу рекао да је и деведесетих година био у истој владајућој коалицији, само што је тада он био велики, а „ови други мали“.

„Ви сте уништили Србију, привреду, људе, ратовали сте, и ви имате право да било кога питате било шта“, рекао је Живковић.

Живковић је Дачића питао ко је био у дослуху са онима који су имали везе са убиством Зорана Ђинђића, будући да је рекао да он није, након чега је председница парламента Маја Гојковић рекла да је Живковић претерао, да је користио тешке речи у расправи у којој грађани желе да слушају о буџету и потом одредила паузу од пет минута.

Дачић и Шутановац након тога су наставили „расправу“ у сали, ван скупштинских клупа, да би после неколико минута реч узео премијер Александар Вучић.

Блиц