ПОПОВИЋ: Прекрајање Буџета без ребаланса – обесмишљавање закона и парламента

 

Народна скупштина Републике Србија не треба да расправља о буџету за 2016, све док не буде усвојен ребаланс буџета за текућу годину. Чему служи Закон о буџету ако Влада може, како хоће и где хоће, да потроши 400 милиона евра, што износи 1,3 одсто бруто-друштвеног производа (БДП), без полагања рачуна парламенту и грађанима.

564564545674– Ове године ће, осим 200 милиона евра дуга „Србијагаса“, из државне касе, иако то Законом о буџету није планирано, бити исплаћено и око 15 милијарди динара дуга војним пензионерима, плус осам милијарди динара, колико се за субвенције, због лоше планираног Аграрног буџета, дугује пољопривредним произвођачима. Све заједно, то је око 400 милиона евра додатног трошка или два пута више од планираног пораста БДП, чиме ће се истопити и онај „привредни раст“ који ће, у овој години, како се Влада хвали, износити 0,7 одсто.- наводи се у саопштењу Ненада Поповића лидера СНП-а.

 

СНП упозорава да се функција парламента свела само на то да, на крају године, просто констатује колико је Влада, за шта је сама хтела – потрошила.

 

Поповић поставља питање да ако овога пута све прође без усвајања ребаланса за текућу годину, ко гарантује да се сутра нешто слично неће поновити? Стога смтра он је  беспредметно и усвајање новог Закона о буџету.