Познати дански новинар годинама измишљао изворе?

Један од водећих данских дневних листова Екстра Бладет извинио се данас читаоцима и данској јавности због тога што је један њихов спортски новинар писао текстове позивајући се на измишљене изворе.

Главни уредник Екстра Бладета Поул Мадсен рекао је да је шокиран тим открићем и да је за сада повучено пет текстова које је написао Михаел Куреши (Michael Qureshi), који је писао о врхунском европском и светском фудбалу, као и да ће бити проверено преко 700 чланака које је новинар написао за годину дана колико је радио у том листу.

тастатура руке новинарство

Илустрација: flickr.com (laffy4k)

Истовремено, Екстра Бладет је повукао и 19 текстова сада угашене холандске агенције Хаки Тики (Hakkie Tikkie) с којом је Куреши имао за сада неразјашњене везе, а и дневни лист БТ је саопштио да је повукао 20 чланака истог новинара, који је за њих радио више година, као и да ће преиспитати све што је за њих написао.

Куреши, који је експресно отпуштен, одбацио је све оптужбе, правдајући се да се не ради о измишљеним изворима, већ да су само имена измишљена јер извори нису желели или смели да дају изјаве под својим правим именом.

Танјуг