ПУТИН: Патриотизам је светиња јер надахњује нова покољења бранилаца Русије

FnBsDnRZ6yqFuQd6AmI8wPjoSlgah6Kx

ОРУЖАНЕ снаге Русије наставиће да се одважно боре против међународног тероризма који представља смртну опасност за цео свет – рекао је Владимир Путин, на свечаном пријему у Кремљу поводом Дана хероја Отаџбине.

Притом је нагласио да Русија „памти и поштује своје ратнике и хероје” и наставио:

„Наши ратници се боре хиљаду километара далеко од родне земље и ризикују своје животе. Имали смо, на жалост, и губитке, али они осећају подршку целе Русије, целог нашег народа”.

Пријем је одржан у Георгијевској дворани Кремља, дворани руске војничке славе, а Путин је још додао:

„Свако време рађа своје хероје, а ми памтимо и поштујемо све који су испунили свој војнички и грађански дуг. Све који су погинули у борби бранећи своју земљу и свој народ. Желим да се посебно захвалим ветеранима Великог Отаџбинског рата. Ваша судбина је пре свега – свети, одговорни и дубоко лични однос према родној земљи. То је велики и свети патриотизам који надахњује и мобилише данашње покољење бранилаца Русије”.

Током дана, руски лидер је наложио Министарству финансија да поднесе тужбу међународној арбитражи против Украјине због одбијања да Москви врати три милијарде долара.

Истовремено је затражио од Министарства енергетике да са Украјином буду раскинути сви уговори о снабдевању Крима струјом – до момента када буде у потпуности профункционисао такозвани „енергетски мост” између полуострва и „остатка Русије”.

Засад функционише само први кабл „енергетског моста” којим Крим добија 230 МВт. До 15. децембра треба да буде постављен и други кабл којим ће дотицати још толико електроенергије. Трећи и четврти „енергетски кабл” биће постављени до маја наредне године.

„Енергетски мост ће Криму обезбеђивати 800–840 МВт, односно потпуну независност од Украјине.

Факти