Портпарол Стејт департмента вређао руску новинарку: „Мора да сте гледали та питања и смејали се себи, зар не? Она су потпуно сулуда“

Тензије у односима САД и Русије данас су на недипломатски начин испливале и у прес сали америчког Стејт департмента где је портпарол критиковао новинарку руске телевизије РТ.

Спор је почео с низом оштрих и, како наводи агенција Асосијетид прес, сугестивних питања дописнице телевизије РТ Гајане Чичакјан, после чега је портпарол Стејт департмента Џон Кирби изнео неуобичајено оштру осуду руских војних активности у Сирији и понашања руских медија.

– Не могу да верујем да вас није срамота да постављате таква питања – рекао је Кирби после вишеминутне размене с Чичакјан на чије је питање претходно одговорио: „Мора да сте гледали та питања и смејали се себи, зар не? Она су потпуно сулуда“.

Тема расправе је био спор Турске и Ирака о турским војним снагама у Ираку.

Турска има војну мисију обуке у Мосулу од 2014, али је долазак додатних снага изазвао незадовољство у Багдаду.

Чачакјан је питала да ли су САД на неки начин одговорне зато што желе да друге земље шаљу војску у Сирију и Ирак да се боре против Исламске државе.

ирби је рекао да се сва америчка војна помоћ у Ираку координира с ирачком владом и да су сваки другачији наводи „само потпуно неосноване оптужбе“.

– Мислим да не вреди више расправљати о томе – рекао је портпарол.

Расправа је, међутим, настављена. На питање новинарке зашто САД у основи кажу „то вас се не тиче“, Кирби је узвратио: „Опет, још једно смешно питање“.

Кирби је додао да САД пуштају Турску и Ирак да превазиђу разлике и да се свако фокусира на борбу против Исламске државе, „што, узгред, Руси не раде“.

На захтев Чичакјан да каже која су питања „смешна“, Кирби је наставио критику: „Можете питати шта год желите… Можете то да радите овде у САД. Али на видим да постављате иста та питања вашој влади о Исламској држави у Сирији. А заиста бих волео да видим да поставите та питања“.

Танјуг