СВЕТ ЈЕ ПРЕД ВРАТИМА ПАКЛА: У случају новог бомбардовања сиријске војске, Руси ће оборити америчке авионе

rusija-amerika-orao-medved

Ваздушни напад на сиријску војну базу у Дејр Езору је изазвао велику пометњу.

Док су Американци упорни у негирањима да су њихови авиони умешани у овај догађај, Руси су уверени да САД од целог света крије праву истину.

Сједињене државе признају да су се у тренутку напада њихови авиони налазили у тој области, што потврђују и руски обавештајни кругови који наводе да се се уз америчке, на небу изнад Дејр Езора налазила још 4 неамеричка авиона који су део коалиције окупљене око САД.

Руси не тврде да су баш ти авиони извршили напад, али истичу да постоји основана сумња за то из разлога што САД нису поменуле те летелице.

Та чињеница отвара многа питања, поготово ако се узме у обзир да је поменута војна база била поприште жестоке битке између сиријске војске и џихадиста Исламске државе, као и то да су исламисти непосредно после овог напада успели да заузму ту базу. Дакле, отвара се простор за сумње да су ваздушни напади били подршка терористима Исламске државе.

Све и даље остаје само на нивоу нагађања, али уколико се то у будућности испостави као тачно, догађаји ће попримити забрињавајућ карактер јер би то значило да неке од чланица америчке анти-ИД коалиције заправо сарађују са Исламском државом, што Русија сигурно неће толерисати.

Друга важна ствар је да је Дејр Езор област Сирије из које Исламска држава извози највеће количине нафте.

То отвара питање да ли је напад Исламске државе на сиријску војну базу, заједно са ваздушном подршком, повезан са илегалном трговином нафте?

Иако Руси још увек нису саопштили које су државе у питању, претпоставља се да знају јер тако велика ствар тешко да може да промакне обавештајној сили каква је Русија, поготово ако знамо да су њени интереси уско повезани са интересима Асадове војске.

Оно што је до сада објављено је то да су у напад умешани авиони бар две различите државе, и да САД нису објавиле да су на небу изнад Дејр Езора били присутни њихови авиони, што у најмању руку указује на то да да их САД штите, које год државе да су у питању.

Ако узмемо у обзир одличну обавештеност Руса када су дешавања у Сирији у питању, намеће се закључак да су Руси одлучили да да упозоре САД да више неће толерисати такве испаде, а да нису хтели да објаве информације о идентитетима држава чији су авиони умешани у инцидент, из простог разлога што су оптужбе тешко доказиве и што би виновници напада једноставно могли да их негирају.

Ово је други пут да су се две коалиције које делују против Исламске државе сукобиле у Сирији. Први случај је био обарање руског Су-24 авиона, а сада је то напад на сиријску базу.

У оба случаја су агресори били чланови америчке коалиције.

Једно је сигурно. Уколико се сличан инцидент у будућности понови Русија неће седети скрштених руку. А то може да значи само једно – отпочеће рат између Русије и Америке.

srbijadanas.com