Милан Лане Гутовић: Скупштина Србије је пуна Шојића

Када укључимо скупштинске преносе, видимо бар три-четири човека који изговарају Шојићев текст. Можда физички не подсећају на њега, али духовно сигурно, каже познати глумац

БЕОГРАД – Глумац Милан Лане Гутовић каже да се у Скупштини Србије налази неколико политичара који су исти као Срећко Шојић, којег он тумачи у популарној серији РТС!

Како оцењује, они готово да изговарају Шојићеве реченице и духовно веома подсећају на њега.

Гутовић иначе сматра да су људи попут Шојића, који је најпре био превртљив и крађама склон директор предузећа, а затим постао и лажљиви политичар, морали да остану на селу да чувају овце.

Међутим, то се није догодило, него су се такви шарлатани, који чак не познају ни све падеже српског језика, размножили и напредовали чак до скупштинских клупа.

Назадујемо

– Шојић је смишљен као један обичан директорчић неке мале, вашљиве фирме у време Југославије, када су фирме биле огромне, гиганти… И унутар тог малог предузећа он је био мали лопов, мала битанга која није могла да иде даље, него се ту, у том малом ехинококусу друштва, нашао и у том балону деловао. Био је смешан зато што се његова крађа односила на љубав са секретарицом, на дрписање нечег, ситнице неке… Међутим, наша пропаст и наше друштво су тако напредовали да је то што је на дну, што је и требало да остане на дну и што није требало да дође ни до директора предузећа, него да остане у селу свом и да чува овце, па и одатле да га избаце, почело да напредује – каже Милан Гутовић и додаје:

Ништа позитивно

– Његово напредовање није напредовање јер је он ту где јесте, него ми падамо, назадујемо. Тако се чини да напредује Шојић… Не, не напредује Шојић, него ми пропадамо. Уопште није парадоксално то што се Шојић, такав карикатуралан какав јесте, нађе и у Скупштини. Уопште нама то није чудно. Јер када укључимо телевизор и скупштинске преносе, видимо бар два, три, четири човека који изговарају Шојићев текст. Можда не подсећају на њега физички, али духовно сигурно, јер се вуцибатине множе. И држава није у стању да их обузда, па тако напредује и Шојић. Зато волим да играм тај лик. Он прати напредовање моје земље у европским интеграцијама.

Иначе, и Синиша Павић, творац лика Срећка Шојића, говорио је да је он парадигма нашег времена.

– Он нема ниједну позитивну особину, ни у животу, ни на послу, а ипак је веома омиљен – казао је он.

Курир