Широм Турске хапшења кључних људи Ердогановог противника Фетулаха Гилена

Islamic preacher Fethullah Gulen is pictured at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania September 24, 2013.   REUTERS/Selahattin Sevi/Zaman Daily via Cihan News Agency
Islamic preacher Fethullah Gulen is pictured at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania September 24, 2013. REUTERS/Selahattin Sevi/Zaman Daily via Cihan News Agency

ТУРСКА полиција данас је у десет градова покренула опсежну акцију хапшења 67 особа повезаних са проповедником Фетулахом Гиленом који је постао главни противник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, јавила је агенција Анадолија.

Налози за хапшење издати су за челнике умереног Исламистичког покрета имама Фетулаха Гилена, који живи у САД. Међу њима има и новинара, као и професора универзитета.

Четрдесет троје осумњичених је у иностранству а само петоро је данас приведено, навела је агенција.

На списку тражених особа је бивши званичник дневника Заман, Екрем Думанли, један од директора холдинга Коза-Ипек, као и професори универзитета.

Тужилаштво Анкаре које води истрагу против „терористичке мреже“ под Гиленовим вођством издало је налоге за хапшење што је довело до низа претреса у десет градова, међу којима су Анкара, Истанбул, Измир, навела је Анадолија.

Турска влада оптужила је Гилена да је покушао државни удар и прогласила његов покрет за терористичку организацију. Гилен је демантовао све оптужбе.

Гилен је од некадашњег Ердогановог савезника постао његов главни противник, од корупционашког скандала 2013. Он из САД води велику мрежу школа, невладиних организација и фирми.

У последње две године турске власти су појачале чистке, посебно у полицији и правосуђу као и прогон блиских сарадника Гилена и његових финансијских интереса.

Ердоган је поновио да жели да заврши са Гиленом коме ће у Турској бити суђено у одсуству за покушај државног удара.

Бета