Портал Искра: Рушење Републике Српске почиње у фебруару – почеће се са оптужбама против МУП-а Српске и РТРС-а

Један од битних праваца плана за рушење власти у Републици Српској, који су сачинили странци, а кога опозиција треба да се придржава, јесу повећане оптужбе и криминализација МУП-а Српске и Радио-телевизије Републике Српске (РТ РС), објавила је Искра, званични портал „Андрићграда“, у власништву редитеља Емира Кустурице.

– То је од пресудне важности за пролеће 2016. и за могућност протестних окупљања, јер ће најважнији сегменти бити медији и безбедност. МУП РС би требало да буде оптужен да штити криминалце због политичког утицаја, добро осмишљеном и упорном кампањом против МУП-а – наводи се у тексту под насловом „Акције Прољеће 2016. и Помрачење – Други део плана међународних центара за рушење власти у Републици Српској“.

Даље се истиче да слично треба да се ради и са РТ РС, која „мора да буде стално под пристиском и то много јаче него раније, јер је њен утицај био доста потцењен“.

Према наводном плану, након што се одустало од јесењих демонстрација, због недовољног броја незадовољних грађана, потребно је да МУП и РТ РС буду додатно проблематизоване институције и „омрзнуте код становника ентитета“.

Како је навела Искра, у плану се наводи да ће „деловање опозиције Републике Српске бити у пет праваца, док ће колатерални правци бити од међународних фактора (ОХР, Америка, Енглеска).

Наводно се од опозиције РС захтева да обезбеди скупштинску већину у парламенту РС, тако што ће неколико „погодних“ посланика превести из владајуће коалициије у опозицију.

-Као посебно битно у плану, који су скројили странци, наводи се препорука да се Драган Чавић, председник Народног демократског покрета, мора наметнути као вођа опозиционих посланика у Народној скупштини РС, јер остали немају довољно ауторитета и искуства као Чавић, који је проверен и добар за сарадњу у нашим пројектима – пише наводно у плану за рушење власти у РС.

Један од праваца за деловање опозиције, наводи се даље, „јесте реактивирање притисака на коалиционе партнере СНСД-а- социјалисте и ДНС, чије лидере треба поново понудити да промене страну и добију амнестију, ако има каквих оптужби на њихов рачун“.

Такође, наводи се у тексту, треба рачунати и на помоћ невладиних организација и појединаца, како би се до Нове године постигао максимални ефекат.

Искра тврди да би реализација наводног плана требало да почне крајем фебруара и да је тај план већ достављен безбедносним институцијама БиХ – Агенцији за истраге и заштиту БиХ (Сипа), Обавештајно-безбедносној агенцији (ОБА), као и Министарству безбједности, а да је већ достављен и спреман материјал који би требало да буде упућен у Тужилаштво БиХ.

– Чим материјал буде класификован, наводи се у плану, почиње реализација припремљене операције која ће носити радни назив ‘Помрачење’. За све то време у Републици Српској треба стварати амбијент да ће бити ухапшени водећи људи из власти РС као и низ угледних привредника – додаје се у тексту.

„Проверавају се везе са Србијом и Русијом“

У другом делу наводног плана, како се истиче, наведено је да се приликом недавне посете Америци министар безбедности БиХ Драган Мектић састао са оперативцима државне безбедности САД и експертским тимовима и да му је том приликом речено да ти тимови раде „на обради веза вођства РС с Владом Србије и Русије и да се проводе истраге са свим кредитним аранжманима и финансијским трансакцијама Владе Републике Српске“.

Према писању Искре, део наводног плана за рушење власти у РС и председника овог ентитета објавила је недавно руска агенција Спутњик, док је ово преостали део плана, у који су, како наводе, имали увид.

Бета