Чомски: Запад не може поразити Исламску државу војном силом

Исламска држава, не може бити поражена војном силом. Повећањем ваздушних напада на терористичке организације, Запад повећава вероватноћу великих терористичких напада налик онима у Паризу 13. новембра, каже прослављени амерички филозоф Ноам Чомски.

noam-comski

Ако Запад жели да смањи могућност даљих терористичких напада, треба да се бави узроцима терористичких напада у Паризу.

Узроци су инвазија на Ирак и Авганистан, као и вехабизација сунитског ислама, што је резултирало успоном глобалног радикалног исламизма, објаснио је професор Чомски.

Дакле, пре него што скочи у бомбардовање ИД-а на Блиском истоку, Запад треба прво да се запита због чега је до свега дошло.

„Ако желите да се то заврши, прво питање које се поставља је: Зашто је до тога дошло? Који су били непосредни узроци и шта су били дубљи корени? И онда покушате да им се обратите?“, рекао је професор Чомски у интервјуу за независну и непрофитну онлајн глобалну медијску мрежу „Активзам Минхен“.

У супротном, једноставна стратегија бомбардовање неће учинити ништа осим што ће повећати ризик од додатних терористичких напада, тврди Чомски.

Осим тога, он је додао да је вероватно немогуће победити ИД војном силом, али чак и да се то догоди и Запад успе да уништи терористе, нешто лошије би се појавило уместо тога, уколико основни узроци не би били правилно уклоњени.

Спутњик