Милошу Николићу не треба ново срце, надлежни да испитају случај!

Координатор за трансплантацију срца и кардиохируг Миљко Ристић позвао је данас да се обустави акција прикупљања хуманитарне помоћи у новцу у износу до 120.000 евра за трансплантацију срца младом научнику

Nikolic_620x0

Координатор за трансплантацију срца и кардиохируг Миљко Ристић позвао је данас да се обустави акција прикупљања хуманитарне помоћи у новцу у износу до 120.000 евра за трансплантацију срца младом научнику Милошу Николићу, а надлежне истражне органе да исптају тај случај.

Ристић је у изјави Тањугу рекао да Николићу трансплантација није потребна, да је он оперисан у Клиници за кардиохирургију КЦС, опоравља се и није животно угрожен.

„Била би велика брука и ударац за српско здравство да је из наше земље отишао у неки европски центар за трансплантацију пацијент коме тако нешто није индиковано, поготово ако је финансирано из хуманитарне акције“, рекао је Ристић.

Николић је, објаснио је Ристић, примљен на клинику због поремећаја срчаног ритма, што није индикација за транспланатцију, већ се лечи терапијом или уградњом пејсмејкера.

Од десетак параметара који указују да ли је некоме потребна трансплантација, а најважнија је снага срчаног мишића и она је код Николића виша од 30 одсто, казао је овај угледни српски хирург и бивши директор Ургентног центра.

„Да би пацијент био за трансплантацију та вредност мора бити испод 25 одсто. Пацијенти којима је извршена интервенција у последње две године имали су те вредности између пет и 20 одсто“, објаснио је Ристић и додао да је његова обавеза била да укаже јавности да акцију треба обуставити.

Ристић каже да је био непријатно изненађен када је видео да Николићевог имена нема на листи за трансплантацију срца у КЦС, а онда су га, испричао је, пронашли да лежи у једном одељењу Кардиологије КЦС, не у коронарној јединици, не на интензивној нези, већ на обичном одељењу.

Према његовим речима, сазван је конзилијум од 15 лекара, кардиолога и кардиохирурга, који су прегледали Николићеву документацију и једногласно утврдили да њему није потрбна трансплантација, као ни уградња пумпе.

Како каже, Николић је у први мах био назадовољан, иако му, на срећу, трансплантација није потребна.

„Пацијент је био непријатно изненађен, очекивао је да ће средства брзо бити прикупљена и да ће моћи да оде у иностранство. Малтене није био задовољан одлуком конзилијума“, рекао је Ристић.

Ристић упозорава и да би ситуацију требало разјаснити – ко је саветовао Николићу да иде у иностранство и да ли иза тога стоје намере „које нису само медицинске“.

„О томе би требало да размишљају истражни органи и да утврде чињенично стање“, рекао је Ристић и додао да је Николићу вероватно неко ко се медицином, кардиологијом, саветовао да иде на трансплантацију.

„Милош је добио погрешан савет, и на његову срећу добро је. Оперисан је, лежи на одељењу, а акцију треба обуставити. Нема смисла скупљати средства за нешто што у овом тренутку није потребно“, закључио је Ристић.

Николић се тренутно налази у Клиници за кардиохирургију, где се опоравља од интервенције.

Иначе, у прикупљање помоћи укључила се и СПЦ, а организована је и велика кампања на Твитеру.

Наводно је само на концетру Жељка Јоксимовића прикупљено 58.000 динара, а да је 30.000 евра сакупљено од 7. децембра преко Фејсбук странице „Срце за Милошев осмех“.

Новости