САНДА: Чудан ми је Шешељ, напада опозицију и Николића – Вучића не дира

Нa  изборе идемо са Дверима, били смо заједно у 30 градова и промовисали патриотски блок – каже у интервјуу за “Блиц” Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије.

Sanda-Raskovic-Ivic

Интервију преносимо у целости.

– Период од када сам на челу ДСС био је јако турбулентан и у историји ДСС никада нисмо трпели толико удара. Прво је из странке изашао оснивач и дугогодишњи председник, господин Коштуница који је са собом повукао одређене људе, а онда су напредњаци почели да праве ударе, отимају одборнике, одборе, да купују људе и на крају је дошло до покушаја да се странка поцепа, уништи или претвори у привезак СНС. Нису успели. Јединствени смо, консолидовани. Радили смо интерно истраживање с Покретом Двери и ту смо негде на осам процената. То је добро, али ми желимо да буде више, јер патриотски блок нуди другачију политику.

Али отишли су људи који су били знак препознавања ДСС-а.

– Не можете довека имати исте људе. Коштуница је на челу био 23 године, остали су људи који су исто толико у странци, као што је професор Александар Поповић, Драган Маршићанин, али је природно да дође и до смене генерација. Моји потпредседници су млади људи, у раним 30-им или 40-им. За пет или 10 година ни ја нећу бити на челу ДСС.

Када очекујете да ће бити избори?

– Избори ће бити средином априла или почетком маја. Биће на свим нивоима, укључујући и председничке.

Мислите да ће Николић скратити мандат?

– Да, уколико мисли да добије подршку СНС за свој реизбор. Уколико не одвоји једно крило СНС, а бојим се да је већ закаснио, њему је преко потребно да се договори с Вучићем. Уколико буду сад само парламентарни, а Николић остане још годину дана, нисам баш сигурна да ће га Вучић, односно део СНС који он контролише подржати. Остали грађани Србије тешко ће гласати за још један мандат Николића.

Да ли постоји могућност сарадње са радикалима?

– Пре повратка Војислава Шешеља из Хага разговарала сам са неким људима из СРС који, додуше, више нису у странци, а који су били за сарадњу. Господин Шешељ, међутим, није за сарадњу са осталима из патриотског блока. Чудна је та његова политика. Највише напада опозицију и Тому Николића, Вучића не дира.

Када сте се последњи пут чули са Војиславом Коштуницом?

– Нисам се чула од како сам изабрана за председницу ДСС.

Да ли бисте могли да сарађујете са странком Ненада Поповића?

– Хоћемо да видимо да ли је он суштински опозицион. Оно што је изговарао у последње време, везано за референдум, за економију, односе према Русији су изјаве које бих ја потписала.

Да ли сте од када сте на челу ДСС контактирали с Вучићем?

– Никад.

Шта замерате Влади?

– Ништа није добро. Власт ради добро за себе. Бави се маркетингом, рекламом и манипулише грађанима. У томе су ненадмашни. Грађани од тога имају само штету, то је замајавање. Обећавали су много. Око Косова, обећали су да ће поништити све споразуме, па нису него су изручили КиМ, Србе који тамо живе, наше ресурсе и наше предивне манастире албанским терористима.

Црна Гора је добила позив да уђе у НАТО.

– Тај позив је ужасна ствар. Црна Гора је на ивици грађанског рата и на ивици крвопролића. Да је НАТО имало стало до стабилности региона и Црне Горе, не би у таквим околностима звали Црногорце да уђу у чланство.

Вучићу приговарате и слободу медија.

– ДСС је на јавном сервису добио време када је Коштуница изашао из странке и када је Андреја Младеновић добио задатак од СНС да цепа странку. Два пута сам била код Оливере Ковачевић и то је све. Ту и тамо у писаним медијима успемо да се пробијемо. Слобода као појам је срозана, уводи се вербални деликт, Вучићевић десет дана креира хистерију у држави око државног удара, заседање Владе пратимо на телевизији…

Блиц