Британија и Италија за реформу Европске уније

Британија и Италија се слажу да је потребно реформисати Европску унију како би се заштитила права оних чланица ЕУ које нису чланице еврозоне, унапредио пословни сектор и изборило са избегличком кризом, наводи се у заједничком тексту британског и италијанског министра спољних послова, Филипа Хамонда и Паола Ђентилонија.

Британија је покренула питање промене неких услова свог чланства у ЕУ уочи референдума о останку у Унији, планираном до краја 2017. године, али британски премијер Дејвид Камерон до сада није успео да са колегама из ЕУ постигне договор о ограничењу приступа избеглица одређеним социјалним повластицама, пренео је Ројтерс.

европска унија европа еуропа еу јпг

europa.eu

У заједничком тексту објављеном у британском „Дејли Телеграфу“, Хамонд и Ђентилони су навели да се њихове државе слажу око много чега.

„Италија и Велика Британија се слажу да постоји потреба за снажним реформама ЕУ, поједностављењу њеног функционисања, њеним процедурама и прописима“, навела су двојица министара.

„Можемо заједно да радимо на пакету реформи Уније, који ће се позабавити специфичним питањима као што су улога националних парламената, конкурентност, економско управљање и социјални системи, како би ЕУ постала једноставнија, ефикаснија и са мање бирократије“, истакли су Хамонд и Ђентилони.

Двојица шефова дипломатија су навела и да ЕУ треба да има „различите путеве интеграције“, који могу истовремено да се одвијају. То представља кључни захтев Британије, која се све више удаљава од све чвршћег политичког уједињења, на чему ради већина од 28 земаља чланица блока.

Танјуг