Ефраим Зуроф: Милан Недић не заслужује рехабилитацију

Милан Недић не заслужује рехабилитацију и било какав корак у том смеру био би увреда за нацистичке жртве у Србији, оценио је у ауторском тексту за „Данас“ директор Центра „Симон Визентал“ у Израелу Ефраим Зуроф. За прошлонедељну одлуку Апелационог суда у Београду да започне процес рехабилитације Недића, он је рекао да је „страшна“.

„Недићева улога као премијера квислиншког режима који је служио интересима Трећег Рајха довољан је разлог да се одбије његова рехабилитација. Неуспех да спасе Србе и Јевреје јасан је доказ да је, из било којих разлога, направио стравичну грешку прихвативши да води марионетску владу која је изневерила грађане Србије“, истакао је Зуроф.

Он је оценио да одлука Апелационог суда била „шокантна, али не и изненадујућа“, узимајући у обзир развој догађаја у другим посткомунистицким државама источне Европе, и уклапа се у тренутни образац готово неоспораваног извртања Другог светског рата и Холокауста, „који последњих година цвета у региону, а посебно у балтичким земљама и Мађарској“.

Ти напори, према његовим речима, настоје да прераде историју не би ли сакрили, или барем умањили, злочине локалних сарадника са нацистима и промовишу лажну једнакост између нацистичких и комунистичких злочина.

„У светлу чињеница да су сарадници окупатора у том региону у многим случајевима активно учествовали у масовним убиствима Јевреја… покушаји да се опере улога оних који су активно омогућили и/или учествовали у уништавању Јевреја је посебно срамна и требало би јој се успротивити свим могућим легалним средствима“, истакао је Зуроф.

Како би што боље разумели зашто је прошлонедељна одлука тако страшна, потребно је само сумирати улогу коју је имао Недић током свог премијерског мандата у марионетској Влади народног спаса, од њеног оснивања 29. августа 1941. од стране нациста до распуштања 4. октобра 1944. уочи успеха Титових партизана у оружаној борби против Немаца, додао је Зуроф.

Он је навео да је током Недићевог мандата убијено 300.000 Срба, укључујући и 80.000 у концентрационим логорима, а масовно убиство Јевреја из Србије, укључујући и групе од 1.150 јеврејских избеглица из Аустрије који су кренули ка Палестини, када су се насукали у Кладову, јер је Дунав почео да леди, имало је стравичне резултате.

Од августа 1941. до маја 1942. убијено је 14.500 од приближно 16.000 Јевреја колико је живело у Србији, заједно са тих 1.150 избеглица. Око половине ових жртава убијено је у „душегупкама“, камионима-гасним коморама који су коришћени у концентрационом логору Сајмиште на периферији Београда, додао је Зуроф.

Он је подсетио да је Недић јавно позвао народ да се не опире и не организује никакав отпор окупацији, јер су нацисти покренули окрутну полицију која прети да ће убити 50 Срба за сваког рањеног Немца и 100 Срба за сваког убијеног немачког војника.

„Ако је Недић имао икаквих илузија о свом утицају на немачку полицију везану за Србију и српске Јевреје, требало је много пре него што је његова квислиншка влада расформирана да схвати да нема никакву моћ и да је тек марионета у рукама нациста препуштена у потпуности њиховој милости и немилости“, истакао је Зуроф.

Танјуг