Блиц: СНС нуди бесплатне правне и здравствене савете за „сигуран глас“

Иако закон забрањује странкама да се баве хуманитарним радом, оне у замену за сигуран глас нуде бесплатне здравствене прегледе и разнолику другу помоћ.

Извршни директор “Транспарентности Србија” Немања Ненадић каже да странке не би смеле да троше новац за здравствене прегледе, поправке по зградама, да га поклањају сиромашнима…

– Оне то не смеју, али би та забрана требало да буде још експилицитнија. Такви трошкови јесу забрањени и Агенција за борбу против корупције је због тога изрицала и неке мере и опомене – каже Ненадић.

Упркос забрани, политичке странке су се размилеле по Србији пред предстојеће локалне изборе и нуде за сигуран глас бесплатне консултације, правне и здравствене савете.

“Блиц” је на Каленић пијаци овог викенда затекао групу младих напредњака око штанда Српске напредне странке са ликом Александра Вучића.

– Добар дан, господине. Почећемо ускоро реконструкцију Каленић пијаце, само нам треба ваш сигуран глас на наредним изборима. Добићете и бесплатне правне и медицинске савете у просторијама општинског одбора СНС. Можете код девојака на штанду да се упишете – рекао нам је активиста СНС који је делио флајере пролазницима.

На питање да ли се то спремају избори, одговорио је да ће највероватније бити расписани наредне године.

-Требају нам ваши подаци, име, презиме, ЈМБГ, адреса и број телефона. Неко ће с вама ускоро контактирати – затражила је његова колегиница са штанда СНС.

Контакте и личне податке грађана који су пристајали да дају сигурне гласове активисти на штанду су уписивали у припремљене табеле.

У исто време на другом крају Каленић пијаце још један штанд СНС. Десетак активиста зауставља грађане и нуди им бесплатне правне и медицинске савете у просторијама општинског одбора СНС „Врачар“ у Његошевој 54.

– Да ли сте симпатизер СНС? Да ли бисте дали сигуран глас за господина Александра Вучића на предстојећим изборима? – питања су која би обавезно уследила.

Активисти СНС грађанима су делили и летке о реконструкцији Каленић пијаце. На флајеру пише да је „након обраћања грађана одбору СНС на Врачару, градска власт донела одлуку да реконструише и уреди Каленић пијацу“.

Коју крсну славу славите?

СНС ових дана по београдским општинама дели разне летке грађанима, међу којима је и формулар за учлањење, а од података попут матичног броја, броја личне карте и радног места, напредњаке занима и крсна слава потенцијалних чланова. Немања Ненадић објашњава, међутим, да овакве активности нису забрањене уколико грађани добровољно дају такве податке.

Блиц