Стефановић: „Грађани смеју да се спонтано окупљају“

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је данас критике које су упућене на Нацрт закона о јавном окупљању, нагласивши да се тим нацртом не забрањује грађанима да се у било које дана или ноћи спонтано окупљају.

„У нашој јавности често се говорило да ако наша репрезентација нешто освоји у сред ноћи или било ком тренутку да људи неће моћи да се окупе, што потпуно није тачно. Људи могу да изађу, радују се, врате се својим кућима, у било ком тренутну без ограничења“, рекао је Стефановић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Он је истакао да се у нацрту закона поштовао принцип да „једно право не угрожава друго право“, те да је због тога строго забрањено одржавање скупова на аутопуту, у близини водовода или аеродрома, али да се мора бити толерантан и да ће се дозволити скупови у центру града.

небојса стефановиц

МУП Србије

„Нормално је да се одржавају скупови испред парламента, Владе Србије и других институција, али није нормално испред школа, испред вртића, војних и полицијских објеката“, истакао је министар.

Он је додао да је основна карактеристика спонтаних скупова да немају организатора и да полицији не морају да се пријаве.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је јуче да у Нацрту закона о јавном окупљању није регулисано одржавање „контра скупова“, као и да су недовољно дефинисани ‘спонтано окупљање’ и ‘окупљање у покрету’.

Реагујући на замерку да је законом изостављена дефиниција и правна регулација ‘контра скупова’, Стефановић је истакао да се није правила разлика измеду скупова, јер су сви третирани на исти начин.

„Сваки скуп мора да буде пријављен и полиција прави безбедоносно проверу да ли је безбедан да се одржи“, казао је Стефановић и додао се у Србији годишње одржи око 100.000 јавним скупова и да на њима „нема мртвих избодених, рањених“.

Стефановић је нагласио да су то решења која су наведена у Нацрту закона који је у јавној расправи како би се чуло што више других мишљења, али да су она подложна променама јер закон тек треба да усвоји Влада и пошаље га скупштини на усвајање.

Србија нема Закон о окупљању од 9. октобра, због одлуке Уставног суда који је тај закон прогласио неуставним 9. априла. Суд је објављивање ове одлуке у Службеном гласнику одложио за шест месеци од њеног објављивања.

Тим поводом Стефановић је истакао и да не треба да се бринемо због правног вакума, јер је та област регулисана бројним законима, међу којима је и Закон о јавном реду и миру.

Бета