О планирању деце послодавци неће смети да питају!

Подзаконским актима биће одређено да послодавац на разговору за посао нема право да поставља питања о планирању породице.

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да се ствара систем који штити жене, као и да је влада издигла питање равноправности на највиши ниво.

Михајловић је рекла да ће, на пример, подзаконским актима бити одређено да послодавац на разговору за посао нема право да поставља питања о планирању породице.

Она је истакла да је уведено родно сензитивно буџетирање, најавила доношење подзаконских аката којима ће се жене ставити у равноправан положај са мушкарцима, као и да ће данас бити представљена Стратегија о родној равноправности.

Михајловић је на РТС-у рекла да ће се сваког месеца обавештавати јавност о томе шта је учињено по том питању.

Она подсећа да је влада формирала Координационо тело за родну равноправност, чиме се први пут тим питањима у Србији бави са тако високе државне позиције.

„Ни у једној држави то није на тако високом нивоу, али тамо има систем који функционише“, рекла је Михајловић и додала да се у Србији на томе ради.

Када је реч о родном буџетирању, води се рачуна о потребама и жена и мушкараца у трошењу новца.

Поручује да је потребно сви заједно да радимо на томе, при чему је посебно важна улога медија и невладиних организација.

Циљ је, како каже, да жене буду равноправно укључене и у друштвени и политички живот.

„Све заједно је приоритет и јесте посао владе да створи једнаке услове за све. Када хоћемо да систем функционише морамо много више да причамо о томе. Половина популације су жене, а 35 одсто њих је запослено, док радно место има 50 одсто мушкараца“, истиче Михајловић.

Она је поручила да морамо више да говоримо о том проблему.

Према истраживању Удружења пословних жена, чак 80 одсто жена сматра да нису равноправне са својим мушким колегама.
Статистика, такође, показује да за исти посао жене зарадују 39 одсто мање него мушкарц.

Ртв.рс