Бивша робиња ИД: Силовали су ме до бесвести, уништите их

Млада девојка која је три месеца држана у заточеништву Исламске државе (ИС) као сексуална робиња описала је у Савету безбедности Уједињених нација кроз какву је тортуру прошла и замолила светске лидере да потпуно униште ту терористичку организацију.

Надија Мурад Баси Таха (21) је припадница јазидског народа, а њена мора је почела на северу Ирака када су џихадисти упали у њено село у августу прошле године и одвели је у Мосул, преноси британски таблоид „Дејли мејл“.

„Довезли су аутобусе и у њих потрпали више од 150 јазидских породица. Малтретирали су нас целим путем, тукли су нас и ‘дирали'“, рекла је Надија отпочевши с муком своју причу пред 15-чланим Саветом.

савет безбедности уједињених нација уједињене нације бета ап марy алтаффер јпг

Бета/АП (Mary Altaffer)

Одвели су је, каже, у неку зграду у упоришту ИС у Мосулу, где је затекла хиљаде језидских породица и деце које размењују као „ратни плен“.

„Пришао ми је један мушкарац с намером да ме поведе са собом. Гледала сам у под, потпуно скамењена. Кад сам подигла поглед, угледала сам огромног мушкарца. Изгледао је као чудовиште“, присећа се она са ужасом.

Тада је, наставила је Надија плачући, почела да урла како је премлада, а он огроман, након чега ју је претукао, а неколико минута касније јој је пришао други мушкарац, нешто ситнијег стаса.

„Преклињала сам га да ме поведе са собом, пошто ме је онај први толико престрашио“, прича она, додајући да је овај други најпре тражио од ње да промени веру, што је одбила, а потом ју је питао да се „уда за њега“.

Онда је уследила паклена ноћ јер ју је најпре претукао и затражио да скине одећу, а потом је затворио у собу са чуварима који су се редом над њом иживљавали док се није онесвестила.

Надија је успела да побегне после три месеца тортуре и сада живи у Немачкој, али су милитантни активисти ИС убили неколико њене браће.

Млада девојка је својом причом шокирала лидере у светској организацији, поручивши им на крају: „Преклињем вас, уништите у потпуности Исламску државу“.

Савет безбедности УН је изразио жаљење због трговине људима коју спроводи ИС и друге групе као што је Боко Харам и упозорио да би нека дела повезана са трговином људима у контексту оружаног сукоба могла да представљају ратне злочине.

Уједињене нације су упозориле да би третман ИС према Јазидима могао да представља геноцид и затражиле од Савета безбедности да то питање изнесе пред Међународни кривични суд.

Танјуг