Николић: Одмах да се суочимо са поглављем 35 о Косову

Председник Србије Томислав Николић оценио је да су услови за преговарачко поглавље 35, који се тичу односа са Косовом, изузетно оштри и да ће представљати велики изазов, због чега је потребно да се преговарачки тим одмах суочи са тим.

„Услови за преговарачко поглавље 35 су изузетно оштри, неповољни по Србију и по мени препуни замки, кривина или захтева који нису огољено исказани, али који би могли да буду веома опасни по нас. Ако је већ основ поглавља 35 правно обавезујући споразум између Београда и Приштине о добросуседским односима, онда мислим да би наша делегације требало одмах да крене у израду тог споразума“, рекао је Николић.

У интервјуу за лист Политика, Николић је додао да се са великим искушењима одмах треба суочити и да после отварања поглавља о Косову очекује да се о томе огласе и Српска православна црква (СПЦ) и Српска академија наука и уметности (САНУ).

томислав николиц

Танјуг (Марко Ђоковић)

Он је додао да ће се прецизније знати садржина тог поглавља када почне о њему да се разговара и додао да „не ваља“ ако се не зна садржина или ако неко покушава да је сакрије од Србије.

„Пажљиво сам слушао немачког амбасадора (Аксела Дитмана). На питање да ли има нових захтева у вези са поглављем 35 он је одговорио онако како су научили сви европски званичници – да се поглавље 35 затвара правно обавезујућим споразумом са Приштином о добросуседским односима и ту нема никаквих нових захтева. Добро, али какав је то захтев? Да ли ЕУ пушта да се Приштина и ми сами договоримо? Ми то никада нећемо“, рекао је Николић.

Говорећи о другим институцијама од којих очекује да се обрате јавности по том питању, Николић је навео СПЦ и САНУ.

„Дакле, црква мора да се умеша, да и она каже шта хоће“, рекао је он.

Председник је рекао да га је заболело што је Тужилаштво већ седам месеци „не ради ништа“ по питању инцидента са Владиним авионом, приликом његовог пута за Рим, и додао да има негативан став о раду Тужилаштва, за које мисли да је отргнути део правосуђа, иако он ту ништа не може.

Он је, такође, изразио незадовољство квалитетом информација које добија од тајних служби и додао да има утисак да оне желе да његову пажњу скрену на међународне проблеме, због чега га некада изненади када нешто прочита у новинама, а за шта сматра да су службе дале медијима.

Николић је поновио да између њега и премијера Александра Вучића не постоји сукоб већ да на томе потенцирају људи који желе да победе Вучића, па у ту сврху покушавају да поцепају Српску напредну странку покушавајући њега да убаце као опонента.

Бета