Финска политичарка Пирко Турпеинен: Генерал Младић је жртва пропаганде

Генерал Ратко Младић није „балкански касапин“ како желе да га представе у савременој историји, него личност кога су побједнци оклеветали, изјавила је угледни фински психијатар и политичар Пирко Турпеинен.

Финска професорка, која је и функционер финских социјалдемократа, а радила је и као стручни сарадник у Комсији Савјета Европе за испитивање тортуре и кршења људских права, рекла је за „Вечерње новости“ да се генералом Младићем бави због „историјских контроверзи које прате овај случај“.

– Прочитала сам све што сам могла да нађем у медијима шта је овај човјек наводно урадио или рекао на ТВ-у и у новинама. Била сам у Хагу гдје сам кроз документа пратила његово суђење. У БиХ сам се сретала са његовим сарадницима – официрима. Из свега тога логичан закључак је да је Младић жртва – рекла је Турпеиненова.

Она је навела да је преко интернета почела да тражи интегралне говоре генерала Младића објављене у свјетским медијима, истраживала је и у библиотекама у којима се чувају микрофилмовани новински чланци.

Турпеиненова је испричала да је прије двије године обишла мјеста у БиХ гдје су се одиграли наводни Младићеви злочини и у којима још живе људи који су били учесници ратних догађаја.

– Дошла сам до закључка да је Младић жртва пропаганде – рекла је Турпеиненова и истакла да је Младић „био човјек који је бранио свој народ и који је држао војничку ријеч“.

Она наводи да је почела рад на новој књизи о људима са којима је сарађивала бавећи се политиком, а чији је радни наслов „Елизабет Рен, Хелена Ранта и Марти Ахтисари као слуге НАТО-а“.

– Ренову познајем још док је била фински министар одбране и када је од САД купила авионе „хорнет Ф-18“, крајем прошлог вијека. Још тада ми је било непријатно што један министар земље као што је Финска којој ни од кога не пријети реална опасност толико „слави“ долазак овихи борбених авиона – рекла је Турпеиненова.

Она је оцијенила да је Хелена Ранта друга жена која се огријешила о Србе својим фалсификованим извјештајима о догађајима у Рачку на Косову и Метохији /о наводном масакру над Албанцима, који је послужио као повод за бомбардовање СР Југославије/.

– Тај извјештај је требало да одобри први фински форензичар и патолог професор Анти Пентила, али она никада извјештај није доставила њему, него генералу Вилијему Вокеру – рекла је Турпеиненова.

Она је истакла да трећој личности у њеној књизи, Мартију Ахтисарију, бившем предсједнику Финске и нобеловцу, „нимало не служи на част улога коју је за НАТО одиграо против Србије“.

РТРС