И у Војводини гаје малине

Није уобичајено да на војвођанским ораницама видите модерне засаде малине и купине. Управо то је забележила наша екипа у општини Бач, наиме Марко Ото из Плавне упустио се у производњу тих јагодичастих воћних врста и како каже за сада је задовољан.

 

С обзиром на то да није могао да нађе посао а свестан је да од мале површине под ратарским културама нема зараде, још 2008. године овај младић се упустио у производњу јагодичастих воћних врста. Прво је посадио купину за коју је знао да успева на равничарким теренима, а нешто касније на ризик је посадио и малину што се показало као паметан потез. Сада неколико година касније поседује три хектара под малином и хектар купине.

малине моргуефиле цом јпг

Илустрација morguefile.com

„Код купине и малине има доста ручног рада, пошто има орезивање и везивање. Малина сорта полка је мање захтевна јер један човек може да одржи мању површину до бербе“, каже Марко Ото.

Како више није нов у овом послу пласман је све бољи. Сада купци, накупци и хладњачари долазе код Марка по робу. Иако је задовољан ценом која износи око 200 динара за килограм малине свестан је да би му властита хладњача обезбедила још већу зараду . Томе још није финансијски дорастао, али је има у плану.

„За сада смо принуђени да робу пласирамо у свежем стању. Знамо да би могла ићи по већој цени, али за сада је тако како „, вели Ото.

Равничарски и песковит терен добро се показао нарочито за пољску сорту малине полка, а да су ове воћне врсте профитабилне, доказ је све већи број људи који се из овог дела бачке упушта у воћарске воде.

РТВ