Започните дан са две чаше воде

Чим се ујутру пробудите, попијте две чаше млаке воде. То ће покренути унутрашње органе, а добиће и неопходну енергију после спавања.

Али, то није довољна количина, да би сте се осећали добро. Наиме, вода има вишеструку улогу у организму. Неопходна је за метаболизам и нормалне физиолошке функције, обезбеђује унос есенцијалних материја као што су калцијум, магнезијум и флуор, а учествује и у избацивању токсина из виталних органа. Такође, доноси хранљиве материје до ћелија, хидрира кожу, одржава нормалну телесну температуру и притисак.

 

Илустрација:freeimages.com

Колико воде треба попити може да се израчуна према потрошњи калорија током дана. Саветује се да се узме 100 мл воде на сваких 100 потрошених калорија. Дневни унос може да се прерачуна и у односу на стопу базалног метаболизма. Жене телесну тежину треба да помноже са 23, а мушкарци са 24. На добијену цифру треба додати и утрошене калорије према активности, 500 за особу која не вежба, а 1.000 за особу која иде у теретану, трчи или слично. Добијени збир поделите са 200, и добићете број чаша од 200 мл које треба током дана да попијете.

Треба да водите рачуна и када ћете попити чашу воде. Истраживања су показала да од јутра до вечери, постоје четири термина када морамо узети течност, и када она највише доприноси добром функционисању организма. Осим јутарње дозе, стручњаци саветују узимање течности пре ручка, пре туширања и пре спавања.

Чаша воде пола сата пре ручка има двоструку улогу: повећава осећај ситости у желуцу, а течност ће, такође, након оброка побољшати варење. Пре туширања обавезно попијте чашу воде, јер топлота која се ослобађа у купатилу повећава крвни притисак, а узета течност ће га вратити у нормалу.

Навикните се да пре него што одете у кревет, попијете чашу воде. Током спавања тело мора да издржи без течности, а када има довољно резерви, смањује се ризик за настанак шлога или инфаркта срца.

Новости