Димитријевић: ДС обрукала и себе и мене

Историчар и члан Демократске странке (ДС) др Бојан Димитријевић, против којег је председник странке Бојан Пајтић покренуо дисциплински поступак за искључење због, како кажу, релативизације фашизма и залагања за одбрану генерала Милана Недића, оценио је да је тиме ДС обрукала и себе и њега, „научника који је изнео своје мишљење“.

Према Димитријевићевим речима, у ДС, али ни у једној другој странци није се још догодило да се покреће поступак против научника који су изражавали своје ставове.

„Пошто у петак нисам ни формално, ни неформално обавештен о покретању поступка, нисам сигуран у своје даље потезе. Отворен сам за разговор и моја идеја је и била да се око Недића отвори дијалог. Члан сам ДС од оснивања и није ред да сам напуштам странку. Сачекаћу одлуку дисциплинске комисије“, рекао је Димитријевић за Данас.

 

odbrana.mod.gov.rs

У ДС поручују да ће Извршни одбор највероватније ове недеље одржати седницу, на којој ће бити покренут поступак на предлог председника странке и да ће Димитријевић свакако бити позван да изнесе своје аргументе.

У ДС сматрају да је Недић сарађивао са фашистичким режимом и да носи део одговорности за жртве грађана Србије у Другом светском рату, те ставове Димитријевића схватају као његово залагање за рехабилитацију Недића.

Радослав Милојичић, заменик председника Извршног одбора, за лист Данас наводи да ће поступак тећи у складу са страначким статутом, да ће Димитријевић бити позван да изнесе своје аргументе и да има право да поднесе жалбу на одлуку ИО Статутарној комисији.

Димитријевић је недавно предложен за носиоца листе за локалне изборе у београдској општини Чукарица, међутим тај предлог још није прошао страначке органе.

У међувремену, ДС је потресао сукоб мишљења поводом почетка судског поступка за рехабилитацију Милана Недића. Димитријевић је као историчар у јавним наступима, подржао покретање поступка и јавну расправу о улози генерала Недића у Другом светском рату.

Међутим, Димитријевићеве изјаве о Недићу Борислав Стефановић навео је као пресудни разлог због којих је напустио ДС и основао покрет Левица Србије.

Данас/ФоНет