Који су се поклони куповали 1948. за Божић

Амерички магазин „Лајф“ направио је списак предмета који су били најпродаванији у време божићних и новогодишњих празника у чувеној њујоршкој робној кући „Мејси“

pokloni_620x0

ЊУЈОРК – Заборавите на производе Епл и луксузне парфеме, далеке 1948. године људи су једни другима за Божић давали далеко скромније поклоне.

Амерички магазин „Лајф“ је мало истраживао и направио списак предмета који су били најпродаванији у време божићних и новогодишњих празника у чувеној њујоршкој робној кући „Мејси“.

На првом месту нашла се данас потпуно заборављена платнена марамица која је те 1948. године купљена у 300.000 примерака. На другом месту је паковање честитки, на трећем су најлон чарапе, на четвртом хемијска оловка, а на петом мушке гаће и то у плавој боји.

Међу топ 10 најпродаванијих предмета током трећег поратног Божића су и мушке вунене чарапе, памучна бела кошуља, пиџама на пруге, шкотски виски и огрлица са вештачким перлама.

Пре 67 година, било је, такође, популарно поклонити дечје гаћице, сатенску кравату, парфем „Сузи“ и албум бечких валцера.

Већина је пре свега желела да својим блиским и вољеним дарује неку „практичну ствар“, нешто што ће им добро доћи, што ће потрајати и што ће одмах моћи да користе.

На цени нису били производи технолошког развоја који ће седам деценија касније постати доминантни.

 

Према истраживању које је спровела агенција Дилоит, поклони који ће се ове године највише куповати у САД су бомбоњере и књиге, а потом козметика, парфеми и ЦД-и.

Новости