Верници који славе по новом календару прослављају Бадње вече

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Бадње вече, уочи Божића, а београдски надбискуп Станислав Хочевар предводиће мису у Катедрали Блажене девице Марије у Београду.

Како је најављено, Хочевар ће у поноћ предводити мису у жупи Узвишења светог Крижа у Нишу.

2015-01-06t124202z872754175gm1eb161lgb01rtrmadp3mideast-palestinians-relegion

Хочевар је рекао новинарима да је поводом Божића добио честитку патријарха српског Иринеја у којој се наводи да је „Божић светли дан у којем се радује и небо и земља, јер оваплоћењем Сина свога јединородног Бога призива све људе да буду деца његова“.

„Колико је дивљења достојно сједињавање Бога са човеком! – одушевљено сведочи свети Григорије Богослов о Тајни Очовечења. Заиста од тога дана, до краја века и у вечности, Бог је са нама и ми смо Божји. Та истина је непресушни извор наше утехе, наше вере, нашег надахнућа, наше наде и надасве – љубави према другима“, стоји у честитки патријарха.

Поводом наступајућих празника и Хочевар је, такође, упутио честитку патријарху уз жељу да Година милосрђа – 2016. омогући плодно искуство нових и светих сусретања и да благослови његовој архиепископској мисији.

Наводећи да ће 2015. година у историју несумњиво ући и као година „избегличке кризе“, Хочевар је пожелео патријарху најсрдачније честитке и добре жеље.

Покрет толиких људи у овим нашим данима нужно покреће и наше занимање једних за друге и за нашу заједничку будућност, наводи Хочевар и додаје да су управо зато наше хришћанске Цркве у овим данима тако повезане, па једна другој тим радосније кличемо – Мир Божји, Христос се роди! Ваистину се роди!“.

„Желећи вам све благослове неба и земље, веселим се нашој даљој сарадњи и суживоту и то утолико више јер наша Црква слави Годину Милосрђа, а све ви Православне аутокефалне Цркве припремате сеза свети и велики свеправославни сабор“, наводи се у честитки београдског надбискупа упућеној патријарху Иринеју.

Божић, по Грегоријанском календару, прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена.

Танјуг