Сарајево: Планирали да убију стотину људи у новогодишњој ноћи

Група радикалних исламиста, који су почетком седмице ухапшени у Сарајеву планирали су смртоносни напад у главном граду Босне и Херцеговине 31. децембра с намером да убију што већи број људи, рекао је у данас државни тужитељ Дубравко Чампара.

Тужилаштво БиХ у четвртак је одлучило да затражи једномесечни притвор за осам од једанаест мушкараца колико их је ухапшено у полицијској акцији под називом „Рез“ која је спроведена 22. децембра а Суд БиХ је тај захтев данас прихватио.

Образлажући захтев за притвор тужитељ Чампара, који води истрагу је на рочишту пред Судом БиХ први пут потврдио да постоје информације да су они планирали бомбашки терористички напад у ноћи дочека Нове године.

Постоје докази да су осумњичени планирали терористички напад у којем би погинуло више од стотину особа, казао је тужитељ.

9838_634554096801708000

Ухапшени су наводно планирали да поставе експлозивну направу под полицијски аутомобил на некој од локација на којој се окупља велики број људи.

Експлозив који им је за то потребан истражитељи још нису пронашли а за Тужилаштво БиХ то је додатни разлог за одређивање притвора јер верују да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, уништили доказни материјал.

Адвокати ухапшених тврдње тужитеља оквалификовали су као апсурдне противећи се одређивању притвора уз аргументацију како не постоје докази који би потврдили почињење кривичног дела.

Као чланови организоване терористичке групе блиске Исламској држави (ИС) наведени су Елвир Муратовић, Кемал Мурић, Семир Салковић, Зулфо Алајбеговић, Един Табаковић, Дарко Пецо, Елвир Машић и Адис Кешан и они ће остати у притвору најмање наредних тридесет дана.

За кривична дела која им се стављају на терет запрећене су казне од најмање десет година затвора, пренели су босански медији.

Танјуг