Синод: Запрепашћени смо предлогоом Вербића

Синод Српске православне цркве је запрепашћен предлогом министра просвете Срђана Вербића да се верска настава укине у осам разреда основне и средње школе, наводи се у саопштењу црквене владе и истиче да Црква одлучно одбија такву иницијативу.

Црква сматра да би министар Вербић велику штету нанео и да је предложио укидање грађанског васпитања, јер се ученици који похађају наставу овог предмета уче примењивању хуманих вредности, људске солидарности и поштовању људских права и слобода.

„Веронаука и овај алтернативни предмет се разликују по терминологији, али су по садржају сродни и комплементарни“, наводи се у саопштењу Синода.

срдјан вербиц 2

Бета (Ненад Петровић)

„Свети архијерејски Синод одлучно одбија иницијативу министра Вербића за укидање верске наставе у осам разреда основне и средње школе“, поручују из Синода и подсећају да су својевремено, када је реализована идеја о увођењу веронауке у школе, за време владе Зорана Ђинђића, тадашњи помоћници министра просвете Србијанка Турајлић и Вигор Мајић, који су се томе противили, часно поднели оставке.

Црква поручује да је министар Вербић закаснио, те да се грађани Србије неће одрећи стечених људских права и слобода.

„После овог личног предлога, који је заправо отворени позив на идеолошку сегрегацију већине грађана Србије, можда би требало да се угледа на своје идеолошке родитеље. Притом не би био потпуни губитник јер би његово министровање остало упамћено бар по овој епизоди и бар за извесно време“.

Бета